Aardig en Bot tegelijk

Gepubliceerd: 14 mei 2018
Door: Erica Risiglione

Vorige maand kon je lezen dat een ‘echt contact’ een positief effect heeft bij uitdagende opmerkingen. Met dat ‘echte contact’ krijgt alles wat je zegt een andere intentie. Een humorvolle coacht durft ook botte opmerkingen te maken. Waarom zou je dat dat willen? Bot zijn? Omdat al het andere meestal al is gezegd of omdat de persoon dat zelf al wel heeft bedacht.

Niet sociaal wenselijk

Dat doet namelijk de rest van de wereld al. Communiceren met humor en uitdaging betekent dat je op een hele aardige manier een botte opmerking durft te maken. Iets wat iemand anders niet zo snel zou zeggen, iets wat iemand misschien wel denkt, maar niet zegt, iets wat werkelijk uitdaagt. Het zijn opmerkingen die stellend zijn en vooringenomen klinken.

Vier categorieën

Wij maken onderscheid tussen 4 categorieën botte opmerkingen.

  1. Je kunt iemand een zwart-wit keuze geven (een grijs gebied bestaat tenslotte niet in deze techniek). Bijvoorbeeld: Je hebt mensen die op met deze techniek durven te experimenteren en je hebt mensen die dit echt nooit gaan durven. Moet jij raden in welke categorie jij hoort…
  2. Je kunt er ook een ‘one-liner’ Bijvoorbeeld: Ik zag jou al binnen komen en ik dacht die is echt TE lief/bescheiden/aardig/verlegen (enz.) om een niet sociaal wenselijke opmerkingen te maken.
  3. Een stereotypering werkt ook altijd zeer verhelderend. Bijvoorbeeld: Vrouwen/jongeren/conflict mijdende mensen (kies een categorie) zijn nu eenmaal niet in staat om op een aardige manier bot te zijn. Dat is meer een ding voor mannen/ouderen/conflict aangaande mensen. Heb je die niet in je omgeving zodat je hen kan vragen dit soort opmerking voor jou te maken? (Dit kan natuurlijk ook precies andersom.)
  4. Een overtreffende zin of opmerking kan ook veel duidelijk maken. Bijvoorbeeld: Natuurlijk maak jij dit soort opmerkingen niet. Jij bent DE sleutel tot wereldvrede en daar hoort dit niet bij. (Te lief wordt gewoon een sleutel tot wereldvrede…)

Het is denk ik overbodig te zeggen dat je deze dingen alleen zegt met een intonatie en een lach die uitstraalt dat je wel het allerbeste met die andere voor hebt.