Bevrijdingsdag op 26 mei

Gepubliceerd: 3 juni 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

humor en uitdaging werkt bevrijdend mits je het juiste contact hebt en het met een positieve intentie doet. Het mag echt, dus stap over JOUW grens heen.

Vorige week heb ik misschien wel voor het laatst mijn tante op Sicilië gezien. Toen ik afscheid van haar nam zei ik dat ik het geweldig zou vinden haar een volgende keer weer te zien, maar dat het ook oké is als ze er niet meer is. En of ze mijn oom dan ook mijn groeten wil doen. In de auto naar huis zegt mijn man tegen mij: “Jij zei dat zomaar tegen haar…” Ja! En dat voelde goed.

Zeggen wat je denkt

En zeggen wat anderen waarschijnlijk ook denken. Tegen mijn tante zeggen dat het oké was als ze er de volgende keer niet meer zou zijn zou ik natuurlijk afschuwelijk vinden, maar we weten allebei dat het zo is. We draaien er niet omheen. En het mooiste eraan; het was zo bevrijdend voor ons allebei. Deze ervaring zorgt er ook weer voor dat ik dit vaker doe. Dat ik zeg wat ik denk en voel.

Er is wel een voorwaarde. Je moet met die persoon een warm contact hebben en je moet de opmerkingen met de juiste intentie maken. Toen ik enige tijd geleden iemand tegenkwam die in korte tijd enorm was aangekomen heb ik niet gelijk geroepen… “Ik vind je super leuk, en je moet weten dat een paar kilo’s minder je niet minder leuk maken!” Ik deed het niet omdat ik met hem niet het warme contact had. Ondanks dat we elkaar vaak en graag zien.

Contact en intentie

Wij praten er zo vaak over in onze trainingen en workshops. Alleen met humor uitdagen als je een warm contact met die ander hebt gecreëerd en dat die ander voelt dat je het beste met hem voor hebt. Hoe weet je dat nou of je dat contact hebt? Is dat werkelijk iets van aanvoelen? Niet alleen, er zijn echt wel een paar richtlijnen:

  1. Er is letterlijk contact. Mijn tante omhelsde ik op dat moment, maar een hand op haar hand, arm of been had ook gekund.
  2. Je zegt het uit pure liefde (lekker soft, maar ik weet niet hoe het anders te zeggen)
  3. Er komt geen enkele negatieve emotie in je naar boven.

Dus als er sprake is van deze drie voorwaarden, dan mag je waarschijnlijk wel zeggen wat je vindt, denkt en voelt. Dan kun je ook ervaren hoe bevrijdend het is en hoef je niet zo voorzichtig te zijn.

Op de werkvloer

En nu hoor ik de meeste mensen in onze trainingen alweer zeggen: ja maar, dit is privé. Kan dat dat ook op de werkvloer? Nu zie ik het al helemaal voor me hoe Wills en ik elkaar aankijken en zeggen: Er zijn mensen die dat op de werkvloer ook aanvoelen en durven, en er zijn mensen die dat nooooooit gaan leren. Mag jij raden in welke categorie jij hoort!

Dus…

Wil jij dit in de praktijk oefenen, dat kan tijdens de prakijkdag in november. Zie onze informatie op de website.