Ons Blog

Doe jij mee met de anti-klaag challenge?

Gepubliceerd: 5 april 2021
Door: Erica Risiglione

Blog

Ik daag je uit! 1 maand niet klagen! 1 maand jezelf de mogelijkheid bieden om je mentale energie een enorme oppepper te geven. Want wat levert dat klagen je nu eigenlijk op? Is je probleem opgelost? Voel je je er echt beter bij? Ik vermoed dat je antwoorden op deze vragen nee, zijn. Dus… doe je mee? En nee, dan mag je ook niet klagen over het feit dat je niet mag klagen 😊.

Maar eerst iets meer over het fenomeen klagen. Wat hoort er niet bij deze challenge?

  1. Je kunt klagen omdat er iets kapot is, of omdat iets niet functioneert of omdat de situatie gevaarlijk is en er echt iets moet veranderen. Ik noem dit liever reclameren. Er moet iets veranderen en ja, dan moet je (even) klagen.
  2. Soms zit het leven echt enorm tegen. Ziekte, tegenslag, voortdurende klachten, ellende, overlijdens… Je mag dan best om aandacht vragen. Klagen daarover is dan heel normaal!

Maar wat hoort er wel bij? Ik noem dat het klagen, zeuren en zeveren. Dit soort klagen gaat ook vaak gepaard met het ‘altijd-iedereen-nooit-niemand’ syndroom. Mijn man zet ook nooit de vuilniszakken buiten! Niemand heeft begrip voor mijn verstuikte vinger en ik moet maar doortypen. Iedereen breekt maar de corona-regels en ik zit altijd maar alleen thuis! En tot overmaat van ramp… als ik met de hond moet lopen regent het altijd!!!

En daar gaat deze challenge over. Signaleer bij jezelf wat je doet (ook in je hoofd) en vraag je af in welke categorie deze hoort. Is het de laatste stop er dan direct mee. Het helpt niet, het leidt niet tot oplossingen en ik kan je verzekeren; het kost ontzettend veel energie!

Wat kun je met humor en uitdaging doen?

Doe jij mee met deze challenge en ben je een beetje zoals ik? Dan krijg je heel veel oefenmomenten. Waarschijnlijk moet je dan (net als ik) ook gewoon elke dag opnieuw beginnen .

Maar hoe leuk is dat om je te realiseren dat je een geweldige klager, zeurder en zeveraar bent. Jij hebt de kans om een enorme boost aan je mentale energie te geven door de volgende 2 dingen te doen als je merkt dat je aan het klagen bent:

  1. Verzinnen wat de fantastische en positieve kant is van jouw klacht. Waarom is het goed dat jouw partner de vuilniszakken nooit buiten zet, of de was nooit van het wasrek haalt, of nooit denkt aan groente bij het eten en alleen met aardappelen en vlees aan komt zetten? Deze oefening doen we altijd in onze trainingen. Een lach op je gezicht plakken en bedenken wat het voordeel van de situatie is. En dus ook waarom je het nooit moet willen veranderen.
  2. Doe nog een enorme schep bovenop je klacht! Voel je je zielig? Lach om jezelf en denk: Ja, ik heb ook een enorm zwaar leven! Heb je het slecht getroffen met je partner vanwege die vuilniszakken? Lach om jezelf en denk: goh, dat ik daar nog mee getrouwd wil zijn! Heb je het sowieso slecht getroffen met iedere situatie? Denk dan met een grote lach: Ik ben tenslotte ook voor het ongeluk geboren! Houdt er nooit iemand rekening met jou? 😊😊😊 Heb dan gewoon iets meer de olympische gedachten in je hoofd: meedoen is belangrijker dan winnen.

Samengevat: Probeer iets meer om jezelf te lachen en neem jezelf of de situatie niet zo serieus. Want: je krijgt waar je mee bezig bent. En dat geld ook voor klagen. Hoe meer je het doet, hoe meer ellende je op je pad krijgt.

Zorg voor mentale vitaliteit

Wees positief, wees creatief, zorg voor een positieve stemming en je zult zien dat het je steeds makkelijk afgaat. Het mooie is dat je dan ook focus krijgt op wat wel belangrijk is. En met het oefenen van de absurde reacties zoals hierboven beschreven word je vanzelf realistisch optimistischer. Weet dat je hiervoor in je hersenen soms eerst een pad moet vrij hakken voordat je hem kan bewandelen (als in een oerwoud). Maar hoe vaker je vervolgens over dat pad loopt hoe eerder het aanvoelt als een snelweg!

Kortgeleden is Bibian Mentel overleden. Zij was hier volgens mij heel goed in. Je zag het gewoon aan haar gezicht. Eén en al positiviteit. Misschien was het bij haar thuis ook wel eens anders, maar daar had ze dan ook het recht toe zou je denken. Ik vond haar mentale energie fenomenaal.

Wil je je bevindingen af en toe met ons delen? Dat kan op onze facebook pagina. https://www.facebook.com/DeToekomstbus(Kern)waarden? Overboord ermee!

Gepubliceerd: 1 maart 2021
Door: Erica Risiglione

Blog

humor en een lach zijn een manier om jezelf niet te serieus te nemen en daardoor juist sterker in je schoenen te staan.

Een emotioneel wrak!

Gepubliceerd: 1 februari 2021
Door: Erica Risiglione

Blog

Hoe humor je emotionele energie kan oppeppen.

Lastige mensen in een notendop

Gepubliceerd: 30 november 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Alle artikelen uit 2020 samengevat. Lastige mensen blijven lastig, maar humor en uitdaging kan je helpen.

DE Koning-Keizer

Gepubliceerd: 2 november 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

bazig, autoritair, dictatoriaal… ook dan kan humor en uitdaging je helpen. Misschien niet naar hem, maar wel naar jezelf!

Schijnheiligen

Gepubliceerd: 6 oktober 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Schijnheiligen, stoor jij je er ook zo aan? Maar wat kun je ermee?

Complotdenkers

Gepubliceerd: 1 september 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Complotdenkers zoeken een waarheid. Als die echt niet klopt kun je maar 1 ding doen. Absurd creatief zijn.

Mijn wraak was niet zoet

Gepubliceerd: 30 juni 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Ik heb hem nog een keer in de val laten lopen. Dat voelde even goed, maar uiteindelijk trok ik toch aan het kortste eind…

Praatjes vullen geen gaatjes

Gepubliceerd: 2 juni 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Sommigen lijken begaafd anderen verzinnen er zoveel omheen dat je gek van het geklets wordt… Wat moet je toch met deze kletsmajoren.

De Energieslurper

Gepubliceerd: 2 mei 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Je biedt een luisterend oor, je geeft advies, je staat voor ze klaar… en wat blijkt… ze doen er helemaal niets mee. Doodmoe word je ervan…

Geef ze 1 vinger…

Gepubliceerd: 1 april 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Ken jij ze ook, mensen die je grenzen continu overschrijden? Op dit moment zouden het ook maarzo je kinderen kunnen zijn…

Het wordt echt nooit beter!

Gepubliceerd: 26 februari 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Raar, heel raar, rete irritant… maar soms zijn mensen vooral immens vermoeiend. Je hebt al zoveel tijd en aandacht aan ze besteed en toch blijven ze het slachtoffer van de hele wereld.

boos, boos, boos

Gepubliceerd: 3 februari 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Wat moet je met die onmogelijke mensen? Kun je ze ook met humor uitdagen en hun patronen doorbreken? We gaan het dit jaar proberen.

Humor en Uitdaging in een notendop

Gepubliceerd: 4 december 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Alle artikelen van 2019 samengevat… Helaas, het nut en het effect van humor en uitdaging valt niet in 1 notendop te vatten. Dus het zijn er 5 geworden 🙂

Ik kan het ook niet helpen…

Gepubliceerd: 5 november 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Communiceren met humor en uitdaging gaat niet altijd over een ander. Het kan ook over jezelf gaan. En voor je het weet ontvang je complimenten.

Ja maar… Dat wil ik niet!!!

Gepubliceerd: 30 september 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Door humor en uitdaging kun je een chronische klager op een positieve wijze helpen in opstand te komen tegen zijn eigen gedrag.

verrassen en verfrissend

Gepubliceerd: 2 september 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Communiceren met humor en uitdaging is verrassend en verfrissend voor alle partijen. Probeer het maar eens en geniet van het effect.

Mijn kinderen smakken

Gepubliceerd: 28 juni 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Soms wil je dat gedrag verandert of dat een situatie geaccepteerd wordt. Dat kan met humor en uitdaging.

Bevrijdingsdag op 26 mei

Gepubliceerd: 3 juni 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

humor en uitdaging werkt bevrijdend mits je het juiste contact hebt en het met een positieve intentie doet. Het mag echt, dus stap over JOUW grens heen.

Contact door humor en uitdaging

Gepubliceerd: 28 april 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Laat ze het lekker zelf oplossen…

Gepubliceerd: 25 maart 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Waarom zou je communiceren met humor en uitdaging? Omdat jij minder hard hoeft te werken en de ander creatiever wordt om zelf oplossingen te vinden voor zijn problemen.

Het effect van de lach

Gepubliceerd: 25 februari 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Waarom zou je communiceren met humor en uitdaging? Omdat de lach een geweldig positief resultaat oplevert voor zowel de zender als de ontvanger.

Relativeren? Humor helpt.

Gepubliceerd: 4 februari 2019
Door: Erica Risiglione

Blog