Ons Blog

Lastige mensen in een notendop

Gepubliceerd: 30 november 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Alle artikelen uit 2020 samengevat. Lastige mensen blijven lastig, maar humor en uitdaging kan je helpen.

Het afgelopen jaar zijn 9 typen lastige, rare, irritante enz… mensen de revue gepasseerd. Mensen die jou het leven behoorlijk zuur kunnen maken. Om het makkelijker en overzichtelijker te maken, vegen we al deze mensen op 2 hopen. Ze zijn namelijk in te delen in afhankelijke en onafhankelijke (lastige) types. Zo’n tweedeling is best handig om te weten omdat het je kan helpen in hoe je ermee om kunt gaan en hoeveel begrip je kunt opbrengen.

Afhankelijke en onafhankelijke types

Zo zijn het slachtoffer (artikel in maart), de energie slurper (mei), de kletsmajoor (juni) en de complotdenker (september) te vatten in de categorie afhankelijke types. Ze handelen voornamelijk vanuit onzekerheid, steunen op anderen en redden het eigenlijk niet alleen.

De onafhankelijke types zoals de krenkeling (artikel in februari), de grensoverscrijder (april), de wraakzuchtige (juli), de schijnheilige (oktober) en de koning-keizer (november). Redden zich veel beter en zijn zeer overtuigd van hun gelijk.

Waar ligt jouw grootste uitdaging?

Heb jij een probleem met autoritaire types? Dan zal je waarschijnlijk ervaren dat vooral de lastige mensen uit de categorie onafhankelijke types impact op je hebben. Misschien stap je daardoor zelfs in de valkuil door de afhankelijke types extra snel naar je toe te trekken om vervolgens ook niet meer te weten wat je met hen aan moet. Ben je een sterkere persoonlijkheid die weet waar hij voor staat en af en toe ook autoritair op durft te treden? Dan zal je de afhankelijke types als problematischer ervaren.

Wat moet je ermee?

Het zal per persoon verschillen of je ze met humor en uitdaging feedback durft te geven. Het mooie van humor en uitdaging is dat het onthouden wordt, ontwapenend is en zeker effectief is. Soms is het niet direct effectief, kwartjes kunnen vaak later pas vallen, maar als dat kwartje is gevallen werkt het vrijwel altijd.

Maar sommige situaties kunnen zo moeilijk zijn, dat je er echt niet aan durft. Wat kun je dan wel? Zelfspot gebruiken. Gewoon in je eigen bed… als je dan toch ligt te piekeren, probeer je gedachten eens te beïnvloeden en te bedenken waarom het logisch is dat het jou overkomt. Bespot jezelf een beetje. Lukt dat niet, probeer dan je gedachten dan te dwingen op een positief absurde manier naar de situatie te kijken. Waarom is het zo goed dat jij deze mensen om je heen hebt, en waarom zou je ze noooit van je weg moeten duwen? Je hebt maar 1 doel: een (kleine) lach op je gezicht krijgen

De basisgedachte is zoeken naar relativering. Dat krijg je niet door alsmaar in kringetjes rond te piekeren, maar wel door even een kleine lach (al is het maar een grimas) op je gezicht te krijgen. Oplossingen ontstaan niet door meer problemen te verzinnen, alleen maar negatieve gedachten te hebben of bij de pakken neer te gaan zitten. Oplossingen kunnen wel ontstaan door op een absurd optimistische manier naar de situatie te kijken. Hoe gekker hoe beter zeggen wij wel eens. Niet dat die absurde gedachte DE oplossing is, maar wel omdat je dan in de praktijk misschien dat ene reële ding gaat doen dat toch iets verandert aan de situatie.

Uit je comfortzone

Eén ding is zeker. Als je iets wil veranderen moet je uit je comfort zone stappen. Je moet stretchen! Dat is niet altijd fijn. Stretchen betekent dat je je even ongemakkelijk voelt, dat je er een beetje buikpijn van hebt, dat je het spannend vindt… (niet dat je er spugend van boven de wc hangt of trillend van door de gang loopt).  Hoe meer je stretcht hoe sneller diezelfde onderwerpen comfortabeler worden. Ennn… hoe groter je comfortzone wordt.

Ik wens je hele mooie feestdagen toe en een bijzonder goede jaarwisseling. Het zal vast anders worden dan andere jaren, wat ook buiten onze comfortzone ligt, maar ook hier kan met een positief absurde mindset toch iets heel moois ontstaan.DE Koning-Keizer

Gepubliceerd: 2 november 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

bazig, autoritair, dictatoriaal… ook dan kan humor en uitdaging je helpen. Misschien niet naar hem, maar wel naar jezelf!

Schijnheiligen

Gepubliceerd: 6 oktober 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Schijnheiligen, stoor jij je er ook zo aan? Maar wat kun je ermee?

Complotdenkers

Gepubliceerd: 1 september 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Complotdenkers zoeken een waarheid. Als die echt niet klopt kun je maar 1 ding doen. Absurd creatief zijn.

Mijn wraak was niet zoet

Gepubliceerd: 30 juni 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Ik heb hem nog een keer in de val laten lopen. Dat voelde even goed, maar uiteindelijk trok ik toch aan het kortste eind…

Praatjes vullen geen gaatjes

Gepubliceerd: 2 juni 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Sommigen lijken begaafd anderen verzinnen er zoveel omheen dat je gek van het geklets wordt… Wat moet je toch met deze kletsmajoren.

De Energieslurper

Gepubliceerd: 2 mei 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Je biedt een luisterend oor, je geeft advies, je staat voor ze klaar… en wat blijkt… ze doen er helemaal niets mee. Doodmoe word je ervan…

Geef ze 1 vinger…

Gepubliceerd: 1 april 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Ken jij ze ook, mensen die je grenzen continu overschrijden? Op dit moment zouden het ook maarzo je kinderen kunnen zijn…

Het wordt echt nooit beter!

Gepubliceerd: 26 februari 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Raar, heel raar, rete irritant… maar soms zijn mensen vooral immens vermoeiend. Je hebt al zoveel tijd en aandacht aan ze besteed en toch blijven ze het slachtoffer van de hele wereld.

boos, boos, boos

Gepubliceerd: 3 februari 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Wat moet je met die onmogelijke mensen? Kun je ze ook met humor uitdagen en hun patronen doorbreken? We gaan het dit jaar proberen.

Humor en Uitdaging in een notendop

Gepubliceerd: 4 december 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Alle artikelen van 2019 samengevat… Helaas, het nut en het effect van humor en uitdaging valt niet in 1 notendop te vatten. Dus het zijn er 5 geworden 🙂

Ik kan het ook niet helpen…

Gepubliceerd: 5 november 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Communiceren met humor en uitdaging gaat niet altijd over een ander. Het kan ook over jezelf gaan. En voor je het weet ontvang je complimenten.

Ja maar… Dat wil ik niet!!!

Gepubliceerd: 30 september 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Door humor en uitdaging kun je een chronische klager op een positieve wijze helpen in opstand te komen tegen zijn eigen gedrag.

verrassen en verfrissend

Gepubliceerd: 2 september 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Communiceren met humor en uitdaging is verrassend en verfrissend voor alle partijen. Probeer het maar eens en geniet van het effect.

Mijn kinderen smakken

Gepubliceerd: 28 juni 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Soms wil je dat gedrag verandert of dat een situatie geaccepteerd wordt. Dat kan met humor en uitdaging.

Bevrijdingsdag op 26 mei

Gepubliceerd: 3 juni 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

humor en uitdaging werkt bevrijdend mits je het juiste contact hebt en het met een positieve intentie doet. Het mag echt, dus stap over JOUW grens heen.

Contact door humor en uitdaging

Gepubliceerd: 28 april 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Laat ze het lekker zelf oplossen…

Gepubliceerd: 25 maart 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Waarom zou je communiceren met humor en uitdaging? Omdat jij minder hard hoeft te werken en de ander creatiever wordt om zelf oplossingen te vinden voor zijn problemen.

Het effect van de lach

Gepubliceerd: 25 februari 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Waarom zou je communiceren met humor en uitdaging? Omdat de lach een geweldig positief resultaat oplevert voor zowel de zender als de ontvanger.

Relativeren? Humor helpt.

Gepubliceerd: 4 februari 2019
Door: Erica Risiglione

Blog