Complotdenkers

Gepubliceerd: 1 september 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Complotdenkers zoeken een waarheid. Als die echt niet klopt kun je maar 1 ding doen. Absurd creatief zijn.

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

Ze zijn er natuurlijk altijd al geweest, complot denkers, maar op het moment zie en hoor ik ze steeds meer (wat ook komt omdat ik na de lockdown weer meer op pad ga en meer verschillende mensen spreek). Jij zal ze ongetwijfeld ook tegenkomen en je soms afvragen: “hoe kom je erbij”… Of misschien zie je zelf ook vele complotten. Ik moet toegeven dat ik het heerlijk vind om erover te speculeren. Met name omdat ik daarmee mijn creativiteit de vrije hand mag geven. Maar ik kan me ook voorstellen dat ik mezelf na verloop van tijd zou gaan geloven als ik er maar lang genoeg op doorga.

Mijn complotdenker heeft vooral te maken met het Coronavirus en nog specifieker, met het mogelijke vaccin. De theorie is dat je waarschijnlijk een chip geïnjecteerd krijgt die jou op alle manieren gaat volgen en natuurlijk ALLES van je weet. In mijn vakantie ontmoette ik zo’n denker die tijd vrijmaakt om alle mogelijke complotten over de huidige situatie te volgen. Ik vermoed dat het naast het werk nog een dagtaak erbij is. ( Je kunt maar iets te doen hebben…)

Waarom complot denken?

Een artikel uit de Metro legde het mooi uit. Het komt vaak voort uit angst, onzekerheid en wantrouwen. Het verdedigingsmechanisme gaat dan automatisch aan het werk en zoekt naar antwoorden en schuldigen. Hoe beter je complottheorie, hoe minder onzekerheid er hoeft te zijn, hoe meer je wantrouwen te verdedigen is en hoe duidelijker de schuldige is. Je angst wordt dan automatisch terecht en je kunt een strategie bepalen over hoe te handelen.

Het is dus logisch dat je het doet, want in angst en onzekerheid leven is nooit goed. Daar zijn in het zeer verre verleden al heel wat volken door uitgemoord of omgekomen. Dus je brein gaat gewoon aan het werk. En hoe fijn als je dan medestanders krijgt die hetzelfde denken. En dat er allemaal filmpjes en interviews zijn die jouw complottheorie bevestigen. Daar wordt het leven weer duidelijk en overzichtelijk van. Mijn complotdenker weet het in ieder geval wel! Maar ik… Ik heb het duidelijk nog niet begrepen 😊

Lekker belangrijk!

Even in complottheorieën denken is leuk en aardig, maar vervolgens denken ze dat ze een medestander hebben. En zeg nu zelf; hoe meer medestanders met hetzelfde idee, hoe meer het de waarheid wordt! Het zal je dan ook niet verbazen dat deze mensen vooral naar meer bevestiging van hun complottheorie zoeken en vinden. Ik kreeg een beetje spijt toen in na ons gesprek bestookt werd met bewijsmateriaal. Interviews, artikelen, filmpjes, allemaal uitingen die duidelijk moeten maken dat het huidige beleid echt een veeeel hoger doel heeft. Iets waar onze regering zelfs geen weet van heeft en dat zij ook maar marionetten zijn.

En het zal je niet verbazen dat dergelijk bewijsmateriaal niet in 1 minuut te lezen of te bekijken is. Het zou betekenen dat ik er ook een dagtaak bij moet nemen en eigenlijk geen tijd meer heb om dit artikel te schrijven of zelfs maar na te denken over een echte waarheid.

Normaal gesproken zou je deze mensen kunnen voorzien van ander materiaal wat de waarheid wel boven water heeft gekregen. Echter: zij hebben veel meer oog en oor voor informatie dat past bij hun beeld dan voor welke andere mening dan ook. En als het over Corona en vaccins gaat… nou dan heb je er zeker een dagtaak aan om het tegendeel te bewijzen. Het wordt een welles nietes spelletje en ik denk dat het ook nog tevergeefs is.

Wat kan humor en uitdaging doen?

Met wat humor en uitdaging kun je in ieder geval zelf meer lol hebben. Je kunt je creativiteit voeden, jezelf trainen in het vertellen van verhalen en een mooi verhaal creëren voor je vrienden en kennissen. Op die manier ben ik ook aan de slag gegaan.

In mijn geval ging het over de chip die in het vaccin zou worden gestopt. Het gevolg is natuurlijk dat je je zeker niet moet laten vaccineren en anders in ieder geval achteraf geen spijt moet krijgen. Mijn complotdenker laat zich duidelijk nooit vaccineren dus daar heb ik een nieuwe complottheorie op los gelaten. Want ja, we denken in complotten, dus laten we er vooral een grote schep bovenop doen. Het is dan wel belangrijk om het extreem te maken. Je doel is dat de ander zegt: “nou zo gek zal het toch niet worden…”. Ik realiseer me dat ik erg ver ben gegaan dus neem mijn tekst niet serieus.

Mijn complotgedachte zat hem vooral in de mensen die straks geen vaccin (lees chip) hebben. Ze worden eerst gestalked, dan met de nek aangekeken, dan in speciaal opgerichte appartementen geplaatst… waarschijnlijk krijgen ze ook een soort ster op hun jas zodat we ten allen tijden weten dat we ze moeten mijden en gaan er over enige tijd ook weer treinen in een bepaalde richting rijden… He he… die laatste stap was eindelijk voldoende om de ander in te laten zien dat het belachelijk en absurd was. Er werd gelachen! En lachen geeft even geen stress en relativeert. Dat was mijn enige doel.

En hoe is het nu?

Hihi, je raadt het al. Er is niets verandert. Maar ik heb wel even wat anders gedaan dan anders en dat heeft mij heerlijk energie gegeven, ik kan er nog om grinniken en ik zal het de volgende keer zeker weer doen. Uiteraard met respect, met niets dan positieve bedoelingen en vooral met een hele grote lach op mijn gezicht.

Wil jij ook wat meer lef hebben, je creativiteit meer de vrije loop laten en op communicatief vlak uit je comfortzone komen? Durf je het weer aan om een life training te volgen? Meld je dan aan voor de training op woensdag 25 november.