Contact door humor en uitdaging

Gepubliceerd: 28 april 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Communiceren met humor en uitdaging betekent dat je contact met andere mensen aangaat, ze vervolgens met humor uitdaagt en dat vervolgens het contact alleen maar beter wordt… Hoe kan dat toch?

Mijn zoektocht naar het antwoord op deze vraag was nog niet zo makkelijk. Zoals wij met onze techniek uitgaan van enkele vooronderstellingen (mensen zijn veerkrachtig, lachen sneller dan je denkt) is het ook een vooronderstelling dat uitdaging een band schept. Maar waarom? Wat de psychologische kracht hierachter is…

Hoe vergroot je onderling contact?

  • Ten eerste met je lach.

Lachen, ook in moeilijke situaties, brengt mensen dichter bij elkaar. Vaak dient het als ijsbreker en lucht het op. Wie bereid is om te lachen, kan daarmee menige remmingen overwinnen en meer zelfvertrouwen opbouwen. Men leert daardoor om beter te relativeren en zaken (ook problemen) positiever te bekijken.

Lachen is ook aanstekelijk. Een simpele glimlach kan iemand al een goed gevoel bezorgen. Hierdoor ontstaat er een goede sfeer. Wanneer iemand begint te lachen, lach je vanzelf mee.

  • Maar ook door de uitdaging.

Je wordt tenslotte uitgedaagd sterker in je schoenen te staan en te gaan presteren. Je ontdekt kanten en mogelijkheden van jezelf die je nog niet eerder had gemerkt. En dat vinden mensen prettig. Tijdens outdoor trainingen merk je het ook. Samen nieuwe dingen leren werkt enorm teambuildend. Je leert elkaar op een nieuwe manier kennen waarbij eigenschappen en kwaliteiten die voorheen onbekend waren ineens naar boven komen.

Daag je uit op een manier die verrassend en verfrissend is dan kan het ook zijn dat je gesprekspartner even uit het veld geslagen is. Hij zou je aan kunnen kijken op een manier die voor jou weer verwarrend is. Laat je niet uit het veld slaan! Een verrassende en humorvolle uitdaging is namelijk nog veel krachtiger en zal na enige tijd zeker effect teweegbrengen.

Vereiste…

Wij blijven het continu herhalen. Jouw goede intentie, warmte en twinkeling in je ogen zijn belangrijk voor het juiste resultaat. Heb je deze niet, dan is de kans groot dat je opmerkingen als cynisch of sarcastisch worden ervaren. Dat is niet je doel, je doel is humor. (Meer lezen over het verschil tussen cynisme, sarcasme, ironie EN humor kan hier.)

Samenvattend

Humor zorgt ervoor dat hetgeen dat niet gezegd zou mogen worden toch gezegd mag worden. Uitdaging zorgt ervoor dat als jij tegen de ander zegt dat hij iets niet kan, hij gaat uitleggen waarom dat niet zo is… Beiden vergroten (met jouw juiste basishouding) het onderlinge contact. Probeer het maar eens uit.

Wil je dit in de praktijk oefenen, dat kan tijdens de praktijkdag in november. Zie onze informatie op de website.