De Energieslurper

Gepubliceerd: 2 mei 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Je biedt een luisterend oor, je geeft advies, je staat voor ze klaar… en wat blijkt… ze doen er helemaal niets mee. Doodmoe word je ervan…

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

Ben jij een sociaal mens? Niet te hard, niet te zacht? Dan is de kans groot dat er toch wel enkele energieslurpers zijn die jou hebben geronseld. Of beter gezegd: jij hebt ze om je heen verzameld. Voelde vast goed in het begin. Jij kon een luisterend oor bieden en zij (leken) advies nodig te hebben. Totdat je doodmoe tot de conclusie kwam dat het toch anders zat…

Achtergrond    

De slurpers hebben ook wel goede kanten hoor. Als er geen druk is, geen stress, geen eisen of verplichtingen dan zijn het hartstikke leuke mensen die gek kunnen doen, zorgzaam en creatief zijn. Leuke ‘kinderen’ vooral op vrolijke momenten.

Ze hebben dan ook een kinderlijke behoefte aan aandacht. Ze staan een beetje hulpeloos in het leven, zeker als het moeilijker wordt en ze zijn nogal impulsief waardoor ieder normaal denkend mens de behoefte krijgt om in te grijpen. Ze missen gewoon een beetje verantwoordelijkheidsgevoel, denken en voelen als een onvolwassene, een krijgen daardoor hun behoeften niet in overeenstemming met de verwachtingen van de omgeving.

Fijn die theorie, maar wat krijg je dan in normale mensentaal? Nou… Klagers die continu om hulp vragen maar het afwijzen als ze het krijgen.

Lekker belangrijk…

In het begin leek het nog wel oké. Waarschijnlijk omdat je het gevoel had dat je iets goeds kon doen en iemand anders kon helpen. Je dacht waarschijnlijk dat je ook een VITAAL ‘beroep’ had 😊. Helaas, het spijt me. Je had net zo goed de pixels van je beeldscherm kunnen tellen, de hagelslag geordend op je brood kunnen aanbrengen of het aantal zoutkorrels in een kilo kunnen tellen (en dan de merken met elkaar vergelijken…) Je doet er namelijk niet echt toe. Althans niet volgens onze behoeften en verwachtingen in het leven.

De opties

Stel dat je klaar ben met moeder of vader Theresa spelen, dan zou je deze mensen op een respectvolle manier je grens aan kunnen geven. Dus niet zoiets als: Goh, je doet dit nu toch al voor de 12e keer? Als je het nu nog niet begrijpt moet je het maar opschrijven en het uit je hoofd leren! Nee, dat dus niet. Je zou het bij jezelf kunnen houden. Bijvoorbeeld: ik moet deze week echt aan mijn eigen werk anders krijg ik het niet af. Met andere woorden, niet geïrriteerd doen, niet kwetsend doen. Gewoon op een goede en respectvolle manier een beetje asociaal zijn 😊.

Je kunt er natuurlijk ook wat humor en uitdaging tegenaan gooien.

Ben je het echt beu en heb je al 30 keer geprobeerd uit te leggen dat je geen zin meer hebt in deze persoon. Dan kun je een cursus bij mij doen en leren hoe je deze persoon met humor en uitdaging een lachspiegel voorhoudt. Niet dat hij/zij erdoor verandert, maar jij krijgt zelf wat meer lucht en lef om wat asocialer te zijn.

Je kunt hem of haar bijvoorbeeld als een kind gaan behandelen. Heb jij een probleem? Neem je notitieblok mee en dan gaan we er eens goed voor zitten. En dan ga jij tot in detail uitleggen wat hij/zij moet doen. Bijvoorbeeld: Oké, je staat op in de ochtend en haalt eerst een paar keer diep adem. Doe dat wel zittend op de rand van je bed… schrijf je wel mee? Er komt namelijk nog heel veel en dat ga je niet onthouden… Dan loop je naar de badkamer … bij het tandenpoetsen werk je als volgt: precies 20 seconden rechtsboven, dan rechstonder, dan voor enz enz.

De strekking is misschien wel duidelijk. Jij vraagt je namelijk af waar dit heen gaat. Nou dat doet de energieslurper ook. Dus geef niet op en blijf tot in detail instructies geven. Hij of zij wordt je vanzelf zat en komt niet meer bij je terug. En ja… jij mag dan gespeeld geïrriteerd doen omdat je er juist voor was gaan zitten om deze persoon tot in detail te helpen. Let op… ook deze methode doen we met heel veel respect. Dus heb een lach op je gezicht en heb de intentie om een lachspiegel voor te houden.

En maak je geen zorgen als je ze voor altijd wegjaagt. De echte slurper heeft niet alleen jou als slachtoffer uitgezocht. Deze mensen spelen op safe en hebben er dus meer. Dus je bent inwisselbaar en echt niet heel bijzonder. Wat je wel hebt gedaan is je een beetje positief ‘asocialer’ opstellen en soms is dat echt nodig.

Durf jij het aan?