DE Koning-Keizer

Gepubliceerd: 2 november 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

bazig, autoritair, dictatoriaal… ook dan kan humor en uitdaging je helpen. Misschien niet naar hem, maar wel naar jezelf!

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

De Koning-Keizer spant de kroon! Hij zal vooral duidelijk maken dat hij alles zelf wel weet en kan en geen advies nodig heeft. Andere woorden voor deze persoon zijn ook: bazig, dictatoriaal, eigenmachtig, autoritair, heerszuchtig of ondemocratisch. Voor jou betekent het in ieder geval dat jij weinig of geen inspraak hebt. Hij is de baas, hij is dwingend, dramt door en straft wellicht zonder goede reden.

Waarom doen ze het?

Tsja, misschien is één van de ouders zo’n autoritaire Koning-Keizer en weten ze gewoon niet anders. Net als alle andere typen die dit jaar besproken zijn heeft huidig gedrag vaak te maken met hoe ze vroeger zelf zijn opgevoed of benaderd. Maar het kan ook zijn dat iemand gewoon een slecht rolmodel heeft gehad. Ik heb dat bij een leidinggevende eens meegemaakt. Zijn leidinggevende was nog veel erger! Misschien dacht ie dat dat de enige manier was om resultaten te behalen.

Lekker belangrijk!

Ja, dat dacht ik toen ook! Het ging destijds namelijk ook enorm ten koste van mijn werkplezier en uiteindelijk ook mijn gezondheid. Als je ermee te maken hebt kan het je niet schelen dat ze het tijdens hun jeugd niet zo leuk hebben gehad of dat ze een verkeerd voorbeeld hebben gehad. Als jij een zachtaardig of een volgzaam persoon bent dan heb je gewoon heel veel last van zo’n persoon.

Misschien heb je ook wel eens geprobeerd om kritiek te geven? Ik in ieder geval wel, en dat is niet goed bevallen. Deze personen kunnen namelijk niet zo goed omgaan met kritiek. Dat ondermijnt hun Koning-Keizer gevoel en dus slaan ze keihard terug.

Wat kun je doen met humor en uitdaging?

Het beste wat je kan doen is zoeken naar relativering voor jezelf. Zelfspot of heel absurd met je spiegelbeeld in gesprek gaan over hoe je deze persoon wel had moeten benaderen. Maar wat is die absurde benadering dan?

  • Voor een echte Koning-Keizer buig je. Beter nog, je werpt je op de grond en kust de vloer waarop ze zojuist hebben gelopen.
  • Je geeft toe dat jij het ook niet kan helpen dat alle intelligentie op was toen jij werd geboren.
  • Je bewondert en applaudisseert voor alle opmerkingen en oplossingen (vragen of suggesties hebben ze nooit). Eventueel doe je dat in je hoofd, als je gezicht maar een en al bewondering uitstraalt.

En waarom doe je dit voor jezelf (of misschien heb je een goede vriend of vriendin met wie je dit kunt bespreken of doen)? Omdat je een beetje om jezelf wilt lachen. Lachen relativeert, geeft ruimte in het hoofd en zorgt voor meer energie en nieuwe oplossingen.

Nu hoor ik al je bedenkingen al 🙂 Misschien heb jij lef en durf jij het naar de Koning-Keizer zelf te doen als het een kennis, vriend of familielid is… Maar bij een leidinggevende is dit veel spannender. Tenzij je echt niets meer te verliezen hebt 😊… (wat heb je eigenlijk werkelijk te verliezen?).

Lach om jezelf

Jezelf niet laten beïnvloeden is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Zo’n Koning-Keizer met humor en uitdaging laten weten dat zijn gedrag niet wenselijk is, is ook niet makkelijk. Maar als je thuis bent zou het goed zijn de situatie wat minder serieus te maken en te zoeken naar de lach op je eigen gezicht. Het leven is namelijk al lastig genoeg zonder mensen om je heen die het nog lastiger maken. Deze mensen zuigen alle energie uit je lijf en met een lekker potje lachen kun je daar echt weer een heleboel van terug krijgen.