Doe jij mee met de anti-klaag challenge?

Gepubliceerd: 5 april 2021
Door: Erica Risiglione

Blog

1 maand niet klagen en geef je mentale energie een boost!

Ik daag je uit! 1 maand niet klagen! 1 maand jezelf de mogelijkheid bieden om je mentale energie een enorme oppepper te geven. Want wat levert dat klagen je nu eigenlijk op? Is je probleem opgelost? Voel je je er echt beter bij? Ik vermoed dat je antwoorden op deze vragen nee, zijn. Dus… doe je mee? En nee, dan mag je ook niet klagen over het feit dat je niet mag klagen 😊.

Maar eerst iets meer over het fenomeen klagen. Wat hoort er niet bij deze challenge?

  1. Je kunt klagen omdat er iets kapot is, of omdat iets niet functioneert of omdat de situatie gevaarlijk is en er echt iets moet veranderen. Ik noem dit liever reclameren. Er moet iets veranderen en ja, dan moet je (even) klagen.
  2. Soms zit het leven echt enorm tegen. Ziekte, tegenslag, voortdurende klachten, ellende, overlijdens… Je mag dan best om aandacht vragen. Klagen daarover is dan heel normaal!

Maar wat hoort er wel bij? Ik noem dat het klagen, zeuren en zeveren. Dit soort klagen gaat ook vaak gepaard met het ‘altijd-iedereen-nooit-niemand’ syndroom. Mijn man zet ook nooit de vuilniszakken buiten! Niemand heeft begrip voor mijn verstuikte vinger en ik moet maar doortypen. Iedereen breekt maar de corona-regels en ik zit altijd maar alleen thuis! En tot overmaat van ramp… als ik met de hond moet lopen regent het altijd!!!

En daar gaat deze challenge over. Signaleer bij jezelf wat je doet (ook in je hoofd) en vraag je af in welke categorie deze hoort. Is het de laatste stop er dan direct mee. Het helpt niet, het leidt niet tot oplossingen en ik kan je verzekeren; het kost ontzettend veel energie!

Wat kun je met humor en uitdaging doen?

Doe jij mee met deze challenge en ben je een beetje zoals ik? Dan krijg je heel veel oefenmomenten. Waarschijnlijk moet je dan (net als ik) ook gewoon elke dag opnieuw beginnen .

Maar hoe leuk is dat om je te realiseren dat je een geweldige klager, zeurder en zeveraar bent. Jij hebt de kans om een enorme boost aan je mentale energie te geven door de volgende 2 dingen te doen als je merkt dat je aan het klagen bent:

  1. Verzinnen wat de fantastische en positieve kant is van jouw klacht. Waarom is het goed dat jouw partner de vuilniszakken nooit buiten zet, of de was nooit van het wasrek haalt, of nooit denkt aan groente bij het eten en alleen met aardappelen en vlees aan komt zetten? Deze oefening doen we altijd in onze trainingen. Een lach op je gezicht plakken en bedenken wat het voordeel van de situatie is. En dus ook waarom je het nooit moet willen veranderen.
  2. Doe nog een enorme schep bovenop je klacht! Voel je je zielig? Lach om jezelf en denk: Ja, ik heb ook een enorm zwaar leven! Heb je het slecht getroffen met je partner vanwege die vuilniszakken? Lach om jezelf en denk: goh, dat ik daar nog mee getrouwd wil zijn! Heb je het sowieso slecht getroffen met iedere situatie? Denk dan met een grote lach: Ik ben tenslotte ook voor het ongeluk geboren! Houdt er nooit iemand rekening met jou? 😊😊😊 Heb dan gewoon iets meer de olympische gedachten in je hoofd: meedoen is belangrijker dan winnen.

Samengevat: Probeer iets meer om jezelf te lachen en neem jezelf of de situatie niet zo serieus. Want: je krijgt waar je mee bezig bent. En dat geld ook voor klagen. Hoe meer je het doet, hoe meer ellende je op je pad krijgt.

Zorg voor mentale vitaliteit

Wees positief, wees creatief, zorg voor een positieve stemming en je zult zien dat het je steeds makkelijk afgaat. Het mooie is dat je dan ook focus krijgt op wat wel belangrijk is. En met het oefenen van de absurde reacties zoals hierboven beschreven word je vanzelf realistisch optimistischer. Weet dat je hiervoor in je hersenen soms eerst een pad moet vrij hakken voordat je hem kan bewandelen (als in een oerwoud). Maar hoe vaker je vervolgens over dat pad loopt hoe eerder het aanvoelt als een snelweg!

Kortgeleden is Bibian Mentel overleden. Zij was hier volgens mij heel goed in. Je zag het gewoon aan haar gezicht. Eén en al positiviteit. Misschien was het bij haar thuis ook wel eens anders, maar daar had ze dan ook het recht toe zou je denken. Ik vond haar mentale energie fenomenaal.

Wil je je bevindingen af en toe met ons delen? Dat kan op onze facebook pagina. https://www.facebook.com/DeToekomstbus