Een emotioneel wrak!

Gepubliceerd: 1 februari 2021
Door: Erica Risiglione

Blog

Hoe humor je emotionele energie kan oppeppen.

Energie deel ik in de komende artikelen op in 4 soorten. Fysieke, mentale, sociale en emotionele energie. In dit artikel ga ik dieper in op de emotionele energie. Niet te verwarren met emotionele intelligentie, alhoewel ik wel moet zeggen dat ik emotioneel aanzienlijk intelligenter uit de bus kom wanneer mijn emotionele energie op orde is. Maar hoe weet je of je energieniveau op orde is? Hoe krijg je hem op orde? En wat kan humor eraan bijdragen?

Emotionele Energie

De volgende voorbeelden herken je misschien wel. Je hebt zojuist te horen hebt gekregen dat het allemaal jouw schuld is dat iets niet is gelukt…. Op het werk, privé, het maakt eigenlijk niet uit. Je bent met stomheid geslagen en de moed (lees energie) zinkt je in de schoenen. Nou, dan moet je omgeving niet verbaasd zijn dat je vervolgens behoorlijk uit het veld bent geslagen bent. Dat je je leeggezogen voelt en er weinig goeds meer uit je handen kan komen.

Het tegenovergestelde werkt ook heel goed op je energieniveau. Als jij complimenten krijgt dat door jou de winst is verdubbeld, of een project helemaal geslaagd is… dan zweef je de rest van de dag op een wolk en kan er gewoon niets meer mis gaan. Je zit bomvol energie!

Het zijn net spieren

Situaties kunnen je energie niveau totaal leegtrekken maar ook fantastisch vullen. In het eerste geval (als je energie even leeg getrokken wordt) heb je een pauze nodig. Dat herken je waarschijnlijk ook wel. Een nachtje slapen en je kunt het leven alweer een stuk beter aan. Net alsof energie in je lijf ook een spier is. Als ie overbelast raakt heeft ie rust nodig om te herstellen. Hoe zwaarder de belasting, hoe meer rust je nodig hebt.

Afgelopen weken is er enorm veel gevraagd van mijn emotionele energie. In eerste instantie kon ik er nog een beetje om lachen, maar hoe langer het duurde hoe onmogelijker dat werd, en geloof het of niet, hoe onmogelijker ik ook werd. Geduld, respect… als die dingen die ik nogal belangrijk vind in het leven kon ik totaal niet meer laten zien. En wat doe ik dan: precies! Zorgen dat mijn energie nog verder naar beneden zakt door er de hele dag over te zeuren, zeiken en zeveren.

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat de ene emotie energie verslindt en andere oplevert. Welke zijn dat zoal:

De energie verslinders. Bijvoorbeeld: Negatief praten, wrok en wraak, woede en verwijt, schuldgevoel maar ook klagen, zeuren en zeveren.

De energie gevers. Bijvoorbeeld: Waardering, blijdschap, genegenheid, dankbaarheid en vooral ook humor.

Het lijkt helaas makkelijker te zijn om met de energie verslinders aan de gang te gaan als het even tegenzit. Tijdens een wandeling van 1,5 uur heb ik me suf gezeurd over het energievretende gedrag waar ik al een tijdje in zit. En je raadt het nooit. Ik was kapot na die 1,5 uur. Normaal hebben we lol tijdens die wandelingen, lachen we, praten we over positieve dingen… sowieso lijkt de route dan veel korter en zijn we voor we het weten weer terug bij de auto. Ik bruis dan nog van energie.

Wat had ik beter kunnen doen? Misschien wat meer rust nemen, maar vooral mezelf ook eens als in een lachspiegel bekijken. Mezelf een beetje bespotten (een ander mag het misschien niet, maar over jezelf kun je toch af en toe wel helemaal los gaan), en de humor van de hele situatie proberen te zien. En als ik dat niet alleen kan, dan zou ik iemand op kunnen zoeken die me daarmee kan helpen. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik had er natuurlijk geen tijd of energie voor!

Wat had humor kunnen doen?

Als ik met humor naar de situatie had gekeken had ik het misschien een beetje beter kunnen relativeren. Had me een doosje paracetamol gescheeld, was ik een leuker mens geweest en had ik me een stuk beter gevoeld.

Maar wie wil dat nu? Hoe lekker is het om te klagen, zeuren en zeveren. En dan kreeg ik ook nog bijval! Nou, dan weet je toch dat je gelijk hebt! Of dat nu wel of niet meer energie oplevert doet er dan toch helemaal niet toe 😊. Gelijk hebben (of krijgen) daar draait het om! En dat doosje paracetamol… dat kost tegenwoordig niets meer en bovendien kon ik mijn man weer eens voor een boodschap wegsturen. En omdat uiteraard alles tegenzat kon ik ook al die oude koeien weer eens uit de sloot halen om iedereens voeten te werpen. (Vooral de mensen waar je het meest van houdt.) Je raadt het al, het was ontzettend gezellig bij ons in huis 😊…

Deze week is alles weer normaal, kunnen al mijn spieren uitrusten en waarschijnlijk ben ik binnen de kortste keren weer als vanouds gezellig en kan ik af en toe weer een beetje om mezelf lachen.