Het effect van de lach

Gepubliceerd: 25 februari 2019
Door: Erica Risiglione

Waarom zou je communiceren met humor en uitdaging? Omdat de lach een geweldig positief resultaat oplevert voor zowel de zender als de ontvanger.

Lachen is gezond. Je leeft langer. Je voelt je prettig, zorgeloos en opgewekt. Je ziet er beter uit, want je straalt! Je traint je buikspieren. Lachen is goed tegen stress. En lachen brengt mensen dicht bij elkaar. Zelfs als je elkaar niet kent. En je hoeft elkaar niet eens aardig te vinden.

Deze tekst vond ik op een website van een theater. Treffend en direct duidelijk waarom we meer moeten lachen. Ergens anders las ik ook nog dat een halve minuut lachen net zo effectief is als 20 minuten hardlopen!!! Ik bedoel maar… welke keuze maak je?

Maar: wat is het effect van communiceren met humor en een lach voor de gever? En welk effect bereik je bij de ontvanger?

Communiceer met een lach

Tijdens onze trainingen leren we mensen elkaar aan te spreken met humor en uitdaging. De voornaamste vereiste daarbij is de lach! Die lach maakt namelijk een wereld van verschil. Dezelfde opmerkingen maken met een lach geven een totaal ander effect. Dus wil je feedback geven, iemand aanspreken op gedrag of een andere lastige boodschap overbrengen. Doe het met humor en die vereiste lach. Waarom?  

Wil jij iemand de waarheid vertellen? Doe het met humor anders ‘gaat je kop ervan af’.

En makkelijk is het niet want we zijn allemaal zo serieus geworden. We vinden het ook erg eng om mensen om ons heen aan te spreken, want oh jee wat als we iemand kwetsen? Maar doe je het met een lach en humor dan komt je boodschap aan. Hij wordt ineens WEL gehoord, minder als kwetsend ervaren en het allermooiste: hij wordt onthouden!

Het effect voor de ontvanger

Wat een mooi neveneffect is: is dat je humorvolle opmerking vaak ook een lach op het gezicht van de ander oplevert.

Medinello, een revalidatiekliniek bij chronische pijn legt de 4 positieve effecten van lachen op je lichaam uit.

  1. Het is goed voor je immuunsysteem
  2. Je conditie wordt beter en je ontspant beter
  3. Je wordt knapper en je zorgt voor verbinding met mensen om je heen
  4. Het vermindert stress

Lachen tegen stress

Lachen zorgt ervoor dat het stress hormoon afneemt. Er komen gelukshormonen vrij die zorgen voor een ontspannen houding, een zorgeloos en opgewekt gevoel.

Stel je nu voor dat je iemand wil overtuigen, beïnvloeden of veranderen? Dan lijkt het me vele malen gunstiger als die ander zich zorgeloos, opgewekt en stressvrij voelt. Dan krijg je minder ‘hakken in het zand’.

Lachen voor een beter contact

Daarnaast zal een lach op je gezicht (al is het maar een glimlach) je toegankelijker maken voor anderen. Daardoor krijg je ook makkelijker verbinding met mensen om je heen. En die verbinding heb je weer nodig om dingen gedaan te krijgen. Hoeveel makkelijk is het om mensen om je heen aan te spreken, te motiveren of te stimuleren als je met hen in verbinding staat? En andersom: hoe slecht werken je opmerkingen als je niet in verbinding staat!

Dus: Lachen is zeer gezond voor jezelf en ook nog voor de mensen om je heen. En… wil je ietst bereiken? Communiceer met een lach (en wat humor) en effect is verzekerd!

Wil je dit leren? Meld je dan aan voor onze praktijkdag op vrijdag 22 november.