Het wordt echt nooit beter!

Gepubliceerd: 26 februari 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

Raar, heel raar, rete irritant… maar soms zijn mensen vooral immens vermoeiend. Je hebt al zoveel tijd en aandacht aan ze besteed en toch blijven ze het slachtoffer van de hele wereld. Je hebt 1000 adviezen en tips gegeven, elke keer zeiden ze ja… goed idee… en vervolgens gebeurde er weer helemaal niets. Kortom, ze vreten al je energie op zodra ze ook maar in de buurt komen. Wie is hier nu werkelijk het slachtoffer, jij of hij?

Waarom zijn sommige mensen eeuwig en altijd het slachtoffer

Als kind ben je regelmatig slachtoffer van de omstandigheden. Je vader en moeder bepalen en jij bent te klein om eigen keuzes te maken.  Het overkwam mij vroeger regelmatig. Wat was ik zielig als ik niet buiten mocht spelen. Helaas blijven veel mensen dat gedrag in hun volwassen leven volhouden. Waarom:

  1. Je krijgt volop aandacht in de vorm van medelijden.
  2. Het is nooit jouw schuld. Ideaal!

Er zijn veel momenten in het leven waarin ons van alles overkomt. Maar het is vervolgens een keuze of je gaat zwelgen in de slachtoffer rol of dat je denkt. Shit happens! Ook vandaag… en weer door! Bij deze laatste reactie komt geen zelfmedelijden kijken en je hoeft ook geen medelijden van anderen.

Verantwoordelijkheid nemen

Het is de bedoeling dat je dat in je volwassen leven je eigen verantwoordelijkheid neemt. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om situaties de veel negatieve emoties oproepen (welke jou weer in een slachtofferrol kunnen duwen) te ontwijken. Of je zou kunnen besluiten dan sommige negatieve situaties er nu eenmaal zijn (je hoeft je er niet mee te identificeren) en dat jij je er minder of niet door laat beïnvloeden. Maar ja… Hoor je het slachtoffer denken… dan krijg ik helemaal geen aandacht van de mensen om me heen!

Jouw reactie: De Ziekenverzorger

Slachtoffers zijn zielig en hebben een heel zwaar leven. Maar zorg ervoor dat jij niet het slachtoffer wordt van zijn slachtoffer gedrag, dus doorbreek jouw patroon en doe eens iets anders. Als je deze mensen met humor en uitdaging aanpakt betekent het dat je bijzonder veel begrip voor hen gaat opbrengen. Zoveel dat je:

  • Paracetamolletjes haalt om de pijn wat te verlichten,
  • Voetenbankjes aanrukt om onder de voeten te zetten,
  • Voorstelt om thuis op de bank onder een dekentje te gaan liggen,
  • Alle afspraken voor de rest van de maand cancelt zodat hij/zij bij kan komen,
  • Of nog beter: Voorstelt om alvast een ambulance te bellen. Het wordt toch nooit meer beter.

In ieder geval is jouw doel om op een zeer overdreven manier duidelijk te maken dat die ander zich in een slachtofferrol zet en dat dat niet tot oplossingen leidt. Zoals je wellicht weet bieden wij natuurlijk ook geen oplossing, maar we maken de situatie zo dramatisch dat de ander niet anders kan dan zeggen dat ie beter gewoon weer aan het werk kan gaan. En gek genoeg gebeurt dat vaak ook.

Soms kan het ook heel eenvoudig. Mijn goede collega is erg vaak slachtoffer van de situatie. Ik zou al bovenstaande stappen kunnen doen, maar vaak kan het ook met 1 zin. Bijvoorbeeld; “Als ik jou zo hoor moet ik aan Brigitte Kaandorp denken en het nummer Ik Heb Een Heel Zwaar Leven…” Meestal levert dat al een lach op en gaat het ineens over zielig zijn en klagen in het algemeen. Toch een hele mooie manier van feedback geven vind je niet?

Jouw doel

Houd het slachtoffer een vergrootglas voor en zorg dat hij zich realiseert dat hij wel erg zielig doet. Belangrijk daarbij is we, jouw intentie. Doe het positief, doe het met een lach, zorg ervoor dat het slachtoffer voelt dat je hem niet zwart wil maken en zorg er ook voor dat hij voelt dat je alle suggesties niet meent.