Afgelopen jaar hebben we elke maand aandacht besteed aan het nut van het gebruiken van humor en uitdaging in communicatie. We hebben tips gegeven en regelmatig de ātraditionele (saaie en serieuze) manier tegenover de humorvolle manier gezet. Want zoals wij zeggen: āgewoon als het kan maar met humor en uitdaging als het moetā. Hieronder 8 redenen nog ƩƩn keer op een rij.
- Het zorgt voor verandering
Iedereen kent ze. Mensen die de hele dag door laten weten dat ze ontevreden zijn over een bepaalde situatie. Heerlijk, wat luchtte dat op⦠maar meestal tijdelijk, want je zelf oplossende vermogen wordt er echt niet door aangesproken, je creativiteit wordt steeds minder en voor je het weet ben je ook nog je vrienden kwijt. Humor en uitdaging zorgen ervoor dat je boodschap op een effectieve wijze aankomt en onthouden wordt. De ontvanger verandert iets of gaat een situatie actief accepteren.
Daag eens uit!
In plaats van oplossingen te geven zou je onder meer kunnen kiezen voor een uitdagende one-linerā¦
Plak een grote lach op je gezicht, heb alleen maar goede bedoelingen en laat iemand die klaagt over continue verandering dan weten: Tjsa Karel⦠Er zijn nu eenmaal mensen die kunnen veranderen en er zijn mensen die daar totaal ongeschikt voor zijnā¦. Mag jij raden in welke categorie jij hoort š!!!
2. Het relativeert.
De lach zorgt ervoor dat je situaties sneller relativeert. En datĀ heeft veel voordelen; het kan zorgen voor tevredenheid, geluk, ontspanning en energie. Je maakt je immers niet meer druk om dingen die niet zoĀ belangrijkĀ zijn. Dus in plaats van nog serieuzer te zijn dan je gesprekspartnerā¦
Bekijk het eens met humor..
Lach (van binnen) om de situatie. Bedenk waarom het zo fantastisch is dat jou dit vandaag overkomt. En bedenk waarom je elke dag āzoveel pechā zou moeten hebbenā¦
Benader het eens met zelfspotā¦
Voel je je persoonlijk aangevallen? Gebruik eens zelfspot! Het is meestal jouw interpretatie die ervoor zorgt dat het je kwetst. Haal je schouders maar eens op, lach erom en geef gewoon toe dat je (bijvoorbeeld) een kluns bent. Erger nog⦠het komt waarschijnlijk ook nooit meer goed! š
3. Lachen is gezond.
Echt waar! Je leeft langer. Je voelt je prettig, zorgeloos en opgewekt. Je ziet er beter uit, want je straalt! Je traint je buikspieren. En lachen brengt mensen dicht bij elkaar. Zelfs als je elkaar niet kent. En je hoeft elkaar niet eens aardig te vinden.
Beinvloeden wordt een eitje
Lachen zorgt ervoor dat het stress hormoon afneem en het geluk hormoon toeneemt. Ook heel handig als je iemand wil beĆÆnvloeden. Dat werkt namelijk veel beter als die ander zich zorgeloos, opgewekt en stressvrij voelt.
Lachen voor een beter contact
Een lach op je gezicht (al is het maar een glimlach) maakt je toegankelijker voor anderen waardoor je makkelijker verbinding maakt met mensen om je heen. Hoeveel makkelijk is het om mensen om je heen aan te spreken, te motiveren of te stimuleren als je met hen in verbinding staat? En andersom: hoe slecht werken je opmerkingen als je niet in verbinding staat!
4. Vergroot zijn/haar oplossend vermogen.
Met enkele verrassende en verfrissende opmerkingen gaat de ontvanger creatiever worden en om zelf oplossingen vinden voor problemen. Want soms zijn we zo lang met een probleem bezig dat we ons er bijna mee identificeren. We hebben geen probleem meer, we zijn het probleem
Humor verbreedt het perspectief
Wil je voor de lange termijn een oplossing? Geef dan met humor ruimte in het hoofd wat tot creatieve oplossingen kan leiden. Het is tegenstrijdig maar je zult merken dat mensen om je heen zeggen: āzo had ik het nog niet bekekenā. Gekke oplossingen of verklaringen zijn namelijk een bron van inspiratie.
5. Je dus een beter contact krijgt (zie ook punt 3).
Lachen, ook in moeilijke situaties, brengt mensen dichter bij elkaar. Vaak dient het als ijsbreker en lucht het op. Wie bereid is om te lachen, kan daarmee menige remmingen overwinnen en meer zelfvertrouwen opbouwen.
Wat doet de uitdaging?
Uitdaging zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen gaat staan. Je ontdekt kanten en mogelijkheden van jezelf die je nog niet eerder had gemerkt. Doe je dat ook nog op een humorvolle manier die verrassend en verfrissend is, dan is het resultaat vaak nog krachtiger en voor de lange termijn. Humor wordt namelijk onthouden.
6. Af en toe niet sociaal wenselijk.
Dat zijn we namelijk veel te veel. Trek de ezel eens aan zijn staart om hem vooruit te laten lopen. We weten namelijk dat mensen heel vaak precies het tegenovergestelde beweren.
Met andere woorden, stel dat iemand zegt: ik houd niet van peren⦠dan zeggen wij liever overdreven en dramatisch dat peren inderdaad ontzettend vies zijn!!! In plaats van het sociaal wenselijke; joh, ze zijn hartstikke lekker zoet! Doe dat ook eens op de werkvloer. Als iemand bijvoorbeeld klaagt over zijn baas of collega, beaam dat vol overgave en bij voorkeur met een behoorlijke dosis drama.
7. Maai het gras voor andermans voeten weg met zelfspot
Neem jezelf eens op de hak met zelfspot. Gebruik het om de wind uit andermans zeilen te halen, om de angel eruit te halen of om een situatie weer wat lucht te geven. Het instrument om kritische mensen te ontwapenen en zelfs geruststelling te ontlokken.
Maar zelfspot is ook grappig. Af en toe een grap maken over jezelf relativeert. Het zet alles weer in de juiste proporties. De zware lading gaat er even vanaf en de humor kietelt de lachspieren. En dat heeft zoals je hierboven hebt gelezen ook alleen maar voordelen. Hoe kun je dat onder meer doen?
Stereotypeer jezelf.
Zelfspot gaat (zoals het woord ook zegt) over jezelf. Jij geeft jezelf geen āverenā maar je praat met humor over jezelf. Bijvoorbeeld: Vaak moe? Tsja, ik word binnenkort ook 50, dan liggen de beste jaren ook al een hele tijd achter me.
Maar let op, er nog wel wat extraās bij kijken. Namelijk de twinkeling in je ogen en het warme contact met de ander. Tenslotte willen we niet verkeerd begrepen worden of onszelf naar beneden halen.
8. Het werkt bevrijdend.
Als laatste werkt deze manier van communiceren bevrijdend. Impasses worden doorbroken maar het zorgt er ook voor dat je veel meer mag zeggen (en gaat zeggen) dan voorheen. Feedback geven wordt ineens een stuk makkelijker. Het is namelijk de toon die de muziek maakt! Met de goede toon vinden mensen jouw muziek veel sneller mooi!
Je bent tot het einde van dit artikel gekomen! Dat is fijn! Jij weet nu dat wij je hele mooie, humorvolle, contactvolle en uitdagende feestdagen toewensen. Een goed moment om 1 of 2 technieken uit te proberen. Wellicht zien of spreken we elkaar weer in het nieuwe jaar.