Ja maar… Dat wil ik niet!!!

Gepubliceerd: 30 september 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Door humor en uitdaging kun je een chronische klager op een positieve wijze helpen in opstand te komen tegen zijn eigen gedrag.

Iedereen kent ze. Mensen die de hele dag door laten weten dat ze ontevreden zijn over een bepaalde situatie. Heerlijk, wat luchtte dat op… maar meestal tijdelijk, want je zelf oplossende vermogen wordt er echt niet door aangesproken, je creativiteit wordt steeds minder en voor je het weet ben je ook nog je vrienden kwijt.

Maar waarom klagen we eigenlijk? Een artikel uit Vrouw en Passie, door Ellen Brian, zegt het volgende:

  1. We klagen omdat we ons rot voelen, en we denken dat we ons door klagen beter gaan voelen. Wat feitelijke onzin is, want alles wat je aandacht geeft groeit, dus je problemen worden er alleen maar groter door waardoor je je nog slechter voelt (kun je nog meer klagen). Daarnaast gaan mensen een hekel aan je krijgen. Nog een reden om nog meer te klagen.
  2. We klagen omdat we aandacht willen. En dat lukt! Echter als iedereen eerlijk zou zijn en weg zou lopen als het klagen te veel wordt, dan weet ik niet zeker of je tevreden bent met de verkregen aandacht.
  3. We klagen omdat we opzoek zijn naar een oplossing. En dat is prima!

Zo kunnen we ook drie soorten klachten onderscheiden:

  1. De zogenaamde behulpzame klager. Deze klager is dus op zoek is naar oplossingen.
  2. De therapeutische klager. Deze heeft een tijdelijk probleem en heeft het recht om daar even over te klagen. Daarmee verwerkt hij het probleem.
  3. En dus de chronische klager, zeurder en zeveraar. De klager die best eens met humor uitgedaagd mag worden om uit zijn negatieve vicieuze cirkel te stappen.

Gelukkig er zijn oplossingen

Niet getreurd, er zijn diverse manieren om de klager te laten protesteren tegen zijn eigen gedrag. Uiteraard kun je humor en uitdaging gebruiken, maar er zijn ook andere methoden:

Je kunt het gesprek wegsturen van de negatieve onderwerpen. (Bijvoorbeeld door over te stappen op iets leuks zoals: welk theaterstuk ga je vanavond ook alweer bekijken?

Je kunt ook verfrissende vragen stellen: Hoe zou je willen dat het afloopt? Welke kleine stap in de goede richting zou je vandaag kunnen zetten? Dan ben je gelijk een goede traditionele coach voor deze persoon.

Een andere mooie coaching techniek is 5 keer ‘waarom’ vragen (of, maar wat is nu werkelijk je probleem?). De klager gaat dan dieper over zijn probleem nadenken en komt wellicht tot de kern.

En je kunt humor en uitdaging gebruiken.

Wij zeggen altijd, gewoon als het kan, maar met humor en uitdaging als het moet. Humor wordt namelijk onthouden en geaccepteerd. Uitdaging levert veel meer daadkracht op bij de klager en zorgt dat hij gaat protesteren. Dat protest levert vaak een verandering op.

Maar hoe werkt het dan? Je hebt opties:

Als eerste: Laat de klager weten dat zijn probleem eigenlijk fantastisch is en leg in geuren en kleuren uit waarom dat zo is. (Bijvoorbeeld bij de klacht: Er wordt hier ook nooit fatsoenlijk gecommuniceerd… of mij wordt ook nooit iets verteld… In plaats van mee te gaan met het probleem leg je uit dat het alleen maar voordelen heeft dat er niet wordt gecommuniceerd. Nu kan deze persoon gewoon doen wat hij goed vindt, hij wordt niet gestoord door anderen en hij hoeft niet in discussie over al hun non-argumenten. Want zeg nu zelf… zulke goede ideeën hebben ze nu ook weer niet…

Of: Dramatiseer de klacht. Heb volledig begrip en maak het nog groter. In het vorige voorbeeld zou je kunnen zeggen dat het inderdaad ook onmogelijk is om bij deze organisatie te werken. Dat het management, de collega’s, de directie niet massaal ontslagen worden… Of je complimenteert de collega dat hij er ondanks alle tegenwerkingen nog zo goed uitziet.

Wat ook kan: Geef een uitdagende one-liner. Plak een grote lach op je gezicht, heb alleen maar goede bedoelingen en laat deze persoon dan weten: Tjsa Karel… Er zijn nu eenmaal mensen waarmee gecommuniceerd wordt en er zijn mensen waarmee noooooit gecommuniceerd wordt…. Moet jij raden in welke categorie jij hoort 😊!!!

En dan krijg je misschien wat je wil. De klager gaat protesteren tegen zijn eigen houding en gedrag en besluit het te veranderen. Hij gaat oplossingen zoeken of hij stopt met klagen (in ieder geval tegen jou). En dan kan er weer constructief gecommuniceerd worden.

De juiste intentie

Ik blijf het herhalen… al deze opmerkingen maak je alleen als je een goed contact maakt met de ander en de intentie hebt om iets positiefs te bereiken voor alle personen. Sarcasme en cynisme liggen dicht tegen humor aan. Zorg ervoor dat de ander voelt dat het humor is.

Wil je dit leren? Kom dan op 22 november naar onze praktijkdag. Meer daarover op de website bij praktische trainingen.