(Kern)waarden? Overboord ermee!

Gepubliceerd: 1 maart 2021
Door: Erica Risiglione

Blog

humor en een lach zijn een manier om jezelf niet te serieus te nemen en daardoor juist sterker in je schoenen te staan.

Jouw normen, dat gaat over je gedrag. Je waarden zijn jouw idealen en overtuigingen die de basis moeten zijn van jouw normen. Stel je voor dat jij je (kern)waarden scherp op je vizier hebt en daar ook naar handelt. Dan ben je waarschijnlijk een blij mens. Je voelt je goed en het is net alsof alles klopt. Als je je waarden scherp in het vizier hebt snap je ook gelijk waarom iets gevoelsmatig niet klopt, je pijn doet, je ongelukkig maakt etc.

Wiens waarden kies jij?

Ik vind respectvol omgaan met mens en dier een zeer belangrijke waarde. Vele jaren geleden werkte ik in een klein bedrijf waar de directeur absoluut geen waarde hechtte aan respect. Binnen de kortste keren stond het werk me enorm tegen, kreeg ik fysieke klachten en was ik doodongelukkig. Maar ik zette door (zo’n andere waarde… je geeft niet op). Iemand zei tegen mij… je hebt nog veel te leren! Dus daar ging ik voor.

Want tsja… waarom zou ik mijn eigen waarden belangrijker vinden dan die van een ander. Wat weet ik nu van het leven, die ander heeft een veel belangrijkere functie, dus die heeft daardoor uiteraard ook altijd gelijk!!! En dus pas ik mij aan, flexibel zijn (nog een waarde) is belangrijk en bovendien als je elke maand salaris krijgt dan mag je daar toch best een hoop voor inleveren?

Humor en uitdaging had mijn redding kunnen zijn

Bovendien is het hebben van fysieke klachten door stress een immense bron van inkomsten voor allerlei kwakzalvers (zij hebben altijd DE oplossing), therapeuten (ga je heen omdat de kwakzalver niet werkt), winkels als kruitvat (kalmerende middelen, paracetamol, vitaminen…), tandartsen (pijn door knarsetanden) enz. Dus! Overboord met mijn waarden. Ik accepteer klakkeloos die van een ander (directeur of manager of partner of familielid). Hun waarden zijn tenslotte veel belangrijker dan die van mijzelf!

Waarden en Kernwaarden

Nee, niet waar zul je zeggen, andermans waarden zijn niet belangrijker. Maar hoe vaak gebeurt dit niet? Doordat ik doorzette en flexibiliteit toonde liet ik gedrag zien dat NIET (ook) aangaf dat ik respect met stip op één had staan. Pas jaren later kwam ik tot de conclusie dat respect een kernwaarde van mij is die altijd bovenaan staat op elk moment en in elke situatie. Daarna komen nog vele andere waarden. Maar… als ik mijn waarden niet benoem, kan een ander het alleen maar aflezen aan mijn gedrag. En daar was (en ben) ik niet altijd even duidelijk. Dus… kan ik het ze werkelijk kwalijk nemen?

Dus…..

Maar hee! Laat je door mij niet ompraten om meer voor jezelf op te komen. Om uit te zoeken wat voor jou werkelijk het allerbelangrijkste is en ook dat gedrag te gaan vertonen. Dat zou een hoop coaches alle werk uit handen nemen. En dat is jammer, want wij (coaches en therapeuten) moeten tenslotte ook geld verdienen. 😊