Laat ze het lekker zelf oplossen…

Gepubliceerd: 25 maart 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Waarom zou je communiceren met humor en uitdaging? Omdat jij minder hard hoeft te werken en de ander creatiever wordt om zelf oplossingen te vinden voor zijn problemen.

Soms zijn we zo lang met een probleem bezig dat we ons er bijna mee identificeren. We hebben geen probleem meer, we zijn het probleem. En door er continu over te piekeren worden ze nog groter en… onoplosbaar. Deze mensen hebben meer nodig dan een gewoon advies. Ze moeten uit hun pieker patroon worden getrokken.

Humor en uitdaging kan daar goed bij helpen. Het staat vaak zo haaks op de adviezen die ze altijd krijgen dat er even wat verwarring ontstaat. Dat wat jij nu zegt was nog nooit bij ze opgekomen… De lach, de ontspanning, de tegenstrijdige opmerkingen leiden allemaal tot meer creativiteit en de mogelijkheid om zelf het probleem op te gaan lossen.

Waarom werkt humor en uitdaging?

  1. Met humor het perspectief verbreden

Natuurlijk kun je voor een botte-bijl oplossing kiezen. Deze werkt waarschijnlijk ook heel goed voor de korte termijn en voorkomt rampen, maar wil je de ander op lange termijn ook helpen en ruimte in het hoofd geven die tot creatieve oplossingen kunnen leiden? Gebruik dan humor en uitdaging. Het is tegenstrijdig maar je zult merken dat mensen om je heen zeggen: “zo had ik het nog niet bekeken”. En dat is meerwaarde!

  • Met gekkigheid de lach opzoeken

Absurde oplossingen of absurde verklaringen worden als zeer verrassend en verfrissend ervaren. Ze leiden tot een lach en wordensneller en beter onthouden. Bovendien leidt de lach tot ontspanning (zoals je in het vorige artikel kon lezen) en ruimte in het hoofd voor het vinden van echte oplossingen. Gekke oplossingen of verklaringen zijn een bron van inspiratie. In ieder geval veel meer dan een saaie realistische oplossing die ze toch allang zelf hadden bedacht.

  • Met uitdagingen de oplossing vinden

Bijvoorbeeld door het benoemen van de worst-case scenario’s. Nee, niet die van het probleem, maar juist die van de oplossing. Oplossen moet je ook nooit doen. Dat heeft pas echt nadelen. Schud de probleemhebber maar eens flink door elkaar met een enorme dosis tegenstrijdig gedrag. Daarmee doorbreek je zijn patroon en dan zul je zien dat hij zelf wel in oplossingen gaat denken.

Voorbeeld

Je kent ze wel die mensen die altijd klagen over hun partner omdat hij of zij altijd maar de helft doet van wat je ze vraagt… Daar kun je boos om worden, maar je kunt ook met een lach benoemen dat het jou fit houdt. Zowel wat hersenen betreft als fysiek. Je moet tenslotte zelf continu achter de ander aanlopen om het af te maken en jij blijft tenminste denken over hoe het wel goed moet.

Wil je een absurde oplossing voor dit probleem? Denk er dan eens over om een man/vrouw erbij te nemen die dan de andere helft van het werk doet (bij voorkeur natuurlijk de helft die je huidige partner niet doet… 😊)

Maar… sommige dingen moet je helemaal niet op willen lossen. Stel dat je DE perfecte partner hebt, waar moet je dan tegen je vrienden of vriendinnen over klagen??? Of erger nog… waar moet je dan nog over praten! Je hoort er dan niet meer bij. Ik hoor het je vrienden al zeggen: “nee, met hem/haar hoef je niet te praten, hij heeft de perfecte partner en snapt ons toch niet…”. En wie wil dat?

Wil jij dit ook leren? Kom dan op 22 november 2019 naar onze praktijkdag. Leuk, leerzaam en absoluut met een lach. Lees er meer over op onze website.