Lach en relativeer je eigen ellende

Gepubliceerd: 3 juli 2018
Door: Erica Risiglione

Lach, relativeer en doorbreek patronen.

We lachen veel te weinig. Uit onderzoek is gebleken dat we in de 60-er jaren van de vorige eeuw veel vaker lachten dan dat we nu doen. Jammer, want lachen is zo gezond en het voelt zo bevrijdend. Wanneer heb jij voor het laatst echt uitbundig gelachen? En wanneer heb je voor het laatst gelachen om je eigen ellendige situaties? Wist jij dat lachen om jezelf kan leiden tot het vinden van nieuwe oplossingen EN het lef om feedback te geven?

TE serieus

De zomer is begonnen, de vakanties komen eraan, er is weer rust en ruimte om te relativeren. Belangrijk want het leven hoeft niet zo serieus te zijn. Ook niet als andere mensen het wel heel serieus maken; jij mag er dan nog steeds voor kiezen wel te lachen en te relativeren. En doe het deze zomer eens niet door het bekijken van grappige filmpjes op internet (oké, alleen om in de lachstemming te komen dan) maar denk vooral eens op een humorvolle manier na over de positieve kanten van je eigen ‘ellende’.

Een voorbeeld

Afgelopen weken hebben we tijdens workshops meerdere malen te horen gekregen dat medewerkers zich soms erg slecht behandeld voelen door hun leidinggevende. Omdat wij altijd overal een schepje bovenop doen hadden we dit al snel bestempeld als ‘honds’ behandeld worden. Maar wat is daar nu zo geweldig aan? (Lees gerust nog eens het artikel over de verrassende coach in jezelf.)

Stel je herkent dit, of je hebt een ander probleem. Hoe fijn zou het zijn als je even om jezelf en om deze situatie zou kunnen grinniken? Wat kunnen humorvolle reacties zijn op honds behandeld worden?

  • Je zorgt ervoor dat de partner van die leidinggevende een fijner leven heeft. Frustraties zijn al op jouw gebotvierd.
  • Eventuele lichamelijk klachten zijn ook fantastisch. Doktoren, tandartsen of coaches moeten ook wat verdienen.
  • Je bent nu misschien ook ‘one of the guys’… Je hoort erbij, anderen worden tenslotte ook honds behandeld. Je zou het zelfs als een soort carrière kunnen zien. Het wordt gewoon steeds erger en jij wordt er steeds beter in (het fungeren als deurmat)!
  • Je zou ook een absurde oplossing kunnen verzinnen. Zorg dat jij en je collega’s een beschermde diersoort worden. Die moeten we tenslotte wel koesteren…

Maak het minder zwaar

Wat voor jou werkt in jouw situatie weten wij natuurlijk niet. Maar wat we wel weten is dat lachen om je eigen ellende maakt dat het probleem minder zwaar wordt. Dat je beter kunt relativeren en… Het belangrijkste dat je door die relativering en de ‘verlichting’ in je hoofd de volgende keer misschien wel feedback kunt geven door bijvoorbeeld te zeggen:

  • Ik denk dat je nu iets aardigs tegen me gaat zeggen!
  • Ik plan je agenda vrij… dan kun jij je opgeven voor een cursus dikke vrouwen schilderen!
  • Gaan we dan de komende periode alleen maar tegen elkaar schreeuwen?

In ieder geval iets anders dan anders waardoor je toch feedback hebt gegeven.

Conclusie

Zoek naar humorvolle kant van je eigen ellende (en natuurlijk ook naar die van anderen), relativeer en ervaar dat je daarna meer lef hebt om te zeggen wat je wilt zeggen.