Maak je geen zorgen

Gepubliceerd: 29 oktober 2018
Door: Erica Risiglione

Deze maand het laatste artikel in de serie ‘ontdek de humorvolle coach in jezelf’. Afgelopen maanden heb je veel kunnen lezen over hoe je patronen kunt doorbreken met humor en uitdaging, maar zoals we allemaal weten is een verandering nog niet zo makkelijk. Voor we het weten vallen we terug in ons oude gedrag en doen we weer precies wat we altijd deden. Met als enige verandering dat we nog een illusie armer zijn.

Is het wel zo belangrijk om te veranderen?

Veel mensen zeggen dat ze willen veranderen maar doen er ondertussen helemaal niets voor. Misschien willen ze gewoon aandacht, misschien willen ze sociaal wenselijk zijn en meedoen met anderen, misschien blijkt na enige tijd dat de noodzaak er toch niet echt is… Deze mensen zijn in ieder geval niet intrinsiek gemotiveerd. Dan is het dus ook logisch dat je stopt met je verandering en weer terugvalt in je oude gedrag. Als coach proberen we dit al vroegtijdig te tackelen door vooral door te vragen op het werkelijke probleem en uit te vinden hoe groot de noodzaak tot verandering is. Maar in het huis, tuin en keukengebruik van deze humorvolle technieken heb je daar natuurlijk helemaal geen zin in. Jij wordt niet betaald om een ander te helpen veranderen. Je wilt alleen van het geklaag, gezeur en gezever af.

De tegengestelde techniek

Dus in plaats van het geven van motiverende opmerkingen over het volhouden van een gewenste verandering of het geven van goede adviezen, ga je de klager laten weten dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Met een lach en een twinkeling in je ogen vertel je hem dat het onmogelijk is om een verandering voor de rest van het leven door te zetten. En dus kan hij rustig een beetje met het nieuwe gewenste gedrag stoeien de komende tijd.
Hoe vertel je hem dat? Je gaat het scenario voor de komende weken met de klager doorspreken… “Mensen zullen misschien wat raar opkijken dat je ineens anders bent of doet. Maar dan kun je ze gewoon laten weten dat het toch maar iets tijdelijks is (zoals altijd) en dat je over een paar weken gewoon weer de oude vertrouwde persoon bent met al zijn onhebbelijkheden…”

Met andere woorden

Je geeft ze per direct een excuus om de verandering niet door te zetten en over enkele weken (meestal 3 net als goede voornemens) gewoon weer te doen wat ze altijd deden. Het scheelt jou enorm veel energie om de ander proberen te motiveren of overtuigen. Maar jullie kunnen wel samen lachen over de opmerking en wie weet gaat de klager hem onthouden en alsnog meer moeite doen om het nieuwe gedrag vol te houden.