Mijn kinderen smakken

Gepubliceerd: 28 juni 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Soms wil je dat gedrag verandert of dat een situatie geaccepteerd wordt. Dat kan met humor en uitdaging.

Mijn kinderen smakken tijdens het eten

Toen ik in 2008 leerde communiceren met humor en uitdaging was ik na de eerste dag gelijk verkocht. Ik kwam thuis bij mijn ouders die avond en het eerste wat ik vroeg was: “wat is het probleem?” Ik kon niet wachten om daar met humor en uitdaging mee om te gaan.

Er moet iets gebeuren

Ik had maar een vaag idee van het effect van humor en uitdaging. Ik wist wel dat het iets op zou leveren (veranderen of accepteren), maar zeker weten wist ik het natuurlijk niet. Dat vertrouwen kwam pas later toen ik merkte dat het echt werkte.

Want dat is de reden waarom je deze techniek inzet. Je ergert je aan iemands gedrag, je wil geen ruzie maken of moeilijk doen, je wil dat er iets gebeurt. Of er wordt weer eens enorm geklaagd over de futiliteiten in het leven en daar ben je onderhand ook wel klaar mee…

Veranderen of accepteren

Het mooie van deze techniek is dat de humor ervoor zorgt dat je boodschap op een effectieve wijze aankomt en onthouden wordt. De uitdaging zorgt ervoor dat er iets gebeurt. Er verandert iets of een situatie wordt geaccepteerd.

Voorbeeld:

Afgelopen week sprak tijdens de lunch een dame die vertelde over haar kinderen die altijd zo smakten tijdens het eten en hoe ze zich daaraan ergerde. Zeggen dat ze daarmee op moesten houden hielp blijkbaar niet. Ik stelde voor dat ze tegen haar kinderen zou zeggen dat ze het smakken beter nog iets smeriger konden doen. Meer als enorm hongerige dieren (varkens) bijvoorbeeld. Daarmee zou haar eetlust direct verminderen en dat was goed want ze zocht tenslotte nog naar een nieuw dieet omdat er best een paar kilo af zou mogen.

Het effect: Deze dame moest er om lachten. Daarnaast is de kans dat ze tijdens een volgende maaltijd weer moet grinniken om het gesmak. Misschien zegt ze het bovenstaande dan tegen haar kinderen, maar misschien (omdat er door de lach relativering plaats vindt) is het ineens minder irritant en accepteert ze ineens het gesmak.

Zou ze het wel tegen haar kinderen zeggen omdat ze hun gedrag wil veranderen dan moet ze niet direct effect verwachten. Eerder een verergering van het smakken, maar als de kinderen de uitdaging hebben gevoeld zal je zien dat ze het zich nog lang herinneren en dat ze op een later tijdstip (net alsof ze het dan zelf hebben bedacht) toch minder of stoppen met smakken.

Probeer het maar eens uit en heb geduld om op termijn dubbel en dwars te genieten van het effect.

Wil jij dit in de oefenen, dat kan tijdens de praktijkdag in november. Zie onze informatie op de website.