Mijn wraak was niet zoet

Gepubliceerd: 30 juni 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Ik heb hem nog een keer in de val laten lopen. Dat voelde even goed, maar uiteindelijk trok ik toch aan het kortste eind…

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

In dit nieuwsitem wil ik het hebben over de wraakzuchtige mensen. Ik hoop natuurlijk voor je dat je er niet of zelden mee te maken hebt, maar mocht je ze wel kennen dan weet jij ook dat die mensen echt niet leuk zijn. Tenzij je voor jezelf weet hoe je het moet relativeren.

Onschuldig

Ze lijken in eerste instantie zo onschuldig, namelijk direct een open conflict aangaan doen ze niet. Dus jij denkt, mijn feedback of mijn actie is meegevallen en het komt allemaal goed. En dan ineens, een paar dagen, of misschien zelfs een paar weken, later krijg je de kous op je kop. Huh… denk je dan, waar komt dit nu weer vandaan? Maar voor degenen die dit wel eens mee hebben gemaakt, op enig moment begin je het te begrijpen. Ik deed toen dit en nu krijg ik dat. En daar is dus helemaal niets onschuldigs aan.

Voorbeeld

Ik heb het aan den lijve ondervonden. Enkele jaren terug werkte ik tijdelijk bij een organisatie waar de manager nogal wraakzuchtig was. In het begin merk je het nog niet zo, maar na een tijdje ging het van kwaad tot erger. Wat gebeurde er? Als je werkt, dan maak je af en toe foutjes of er gaat gewoon iets mis. Per ongeluk iets vergeten, te laat reageren of gewoon niet uitgepakt zoals gehoopt. Dat kon door mij komen en soms lag het ook aan een ander, bijvoorbeeld aan die manager. In eerste instantie was het geen enkel probleem maar een paar dagen later kreeg ik, totaal onverwacht, enorm op mijn donder voor iets dat werkelijk niet belangrijk was. Ik schrok me wezenloos! Waar ging dit over???

Wat kun je ermee?

Het zijn in de werksituatie vaak lastige momenten. Tenslotte voel je je totaal niet veilig om ook maar iets te doen of te zeggen. Je weet namelijk nooit of en wanneer de boemerang terugkomt. Maar er zijn opties. In het kort zijn deze als volgt:

  1. Op een terloopse manier informeren of iemand tevreden over je is. Hiermee voorkom je dat emoties opstapelen en je ze op enig moment op een wraakzuchtige manier terugkrijgt.
  2. Aangeven welk effect hun actie op jou heeft.
  3. Ter verantwoording roepen, eventueel door het aan te kaarten bij een leidinggevende. (Lastig als het jouw leidinggevende is.)

Al deze acties vragen in ieder geval wel om vertrouwen. Hoe meer de wraakzuchtige persoon je vertrouwt, hoe meer resultaat je kunt boeken. Wel is zeker dat jij je emoties in bedwang moet houden, de verstandige moet zijn en bij voorkeur vergevingsgezind. Doe in ieder geval geen poging om de wraakacties te onthullen.

Kun je dit ook met humor en uitdaging doen?

Ik vond het lastig. De veiligheid was bijzonder laag waardoor het contact met deze persoon ook niet erg warm was. Daarnaast was hij onberekenbaar en je weet nooit zeker of datgene wat je zegt op dat moment of op een later moment toch niet verkeerd geïnterpreteerd wordt. Humor en uitdaging schept wel een band en vergroot het vertrouwen. Dus als er openingen zijn is het verstandig deze te gebruiken. Er bestaat een kans dat deze persoon dan iets minder ontevreden wordt en jij er minder problemen mee hebt.

In deze situatie daagde ik mijzelf met humor uit. Waarom? Omdat dat relativeert en omdat je dan een beetje om jezelf kan lachen. Het positieve daarvan is dat het ontspanning oplevert en dat is wel weer bijzonder gunstig in de omgang met deze wraakzuchtige. Zeker als je ze feedback wil geven.

Terug naar het voorbeeld

Nadat ik van de eerste schokken bekomen was heb ik mezelf afgevraagd waarom het zo mooi was dat mij dit nu ook overkwam. (Ik was uiteraard niet de enige in de organisatie die hier last van had.) Het duurde even, maar 1 ding was zeker, ik hoorde er nu wel helemaal bij. Ik was zogezegd ‘ingeburgerd’. Daarnaast heeft het mijn begrip voor de collega’s enorm vergroot. En het onderlinge begrip verbeterde enorm.

Ook hoefde ik me geen zorgen meer te maken of ik niet te hoog van mijn voetstuk zou vallen. Deze was in 1 klap minstens gehalveerd! Dat geeft ook rust. De verwachtingen werden ineens een stuk realistischer.

Daarnaast kreeg ik er ook fysieke klachten van. Dat heeft voordelen. De tandarts bijvoorbeeld heeft goed aan mij verdient. 2 keer controle, 1 keer foto’s… nee, het was toch echt gewoon stress 😊.

Financieel was het ook niet onvoordelig. Op een of andere manier moest het werk vaak over worden gedaan. Net anders of gewoon nog een keer omdat de tijd alweer verstreken was… Ik werd per uur betaald, dat is dan eigenlijk best gunstig.

Zelfs op dit moment heb ik er baat bij, want er ontstaat zomaar een artikel over.

Vertrouwen is goed maar was de controle beter?

Om te testen of ik toch niet per ongeluk deze persoon verkeerd in had geschat heb ik hem nog een keer in de val laten lopen. Deze kan ik niet aanbevelen trouwens. Die mensen zijn zo goed in het nemen van wraak, veel beter dan ik, dat de terugkomende boemerang bij wijze van spreken een enorm gat sloeg. Maar ik wist nu wel dat ik echt gelijk had, ik heb heel even kunnen grinniken om de val die ik had gezet maar over het algemeen genomen was mijn wraak toch echt niet zoet.

Voor mij was er één oplossing. Uit de situatie stappen. Afstand nemen. Kun jij dat niet… Probeer jezelf dan vooral te troosten door om jezelf te lachen. Het is het beste medicijn.