De verrassende ‘coach’ in jezelf

Gepubliceerd: 5 maart 2018
Door: Erica Risiglione

Vorige maand hebben we toegelicht dat deze methode subliem werkt als je niet de zogenaamde ‘adviZeur’ bent die vooral adviseert om zelf belangrijk te zijn. Vandaag een eerste tip over de verfrissende de techniek.

Als je advies niet het gewenst effect heeft is het handig om eens iets anders te proberen. En dan bedoelen we niet harder praten of schreeuwen (de ander is tenslotte niet doof) maar echt een nieuwe techniek toepassen. Niet moeilijk, alleen maar erg verschillend van wat je normaal doet.

De verfrissende techniek

Probeer de ander niet te overtuigen dat hij wat moet veranderen. Probeer de ander ervan te overtuigen dat hij juist niets moet veranderen. Dat hij zich gelukkig moet prijzen met het probleem dat hij heeft want het heeft voordelen. En logischerwijs heeft een oplossing dan nadelen! Je zou het zelf zo mooi kunnen maken dat hij zijn probleem beter nog een beetje meer kan doen.
Verrassend en verfrissend, want op deze wijze had hij nog nooit over zijn probleem nagedacht. Vind jij goede argumenten dan zal hij er zelfs om moeten lachen. Voor je het weet relativeert hij zijn situatie en heeft hij zelf een oplossing gevonden. Of hij vindt dat zijn probleem ook wel meevalt en dat hij niet zo moet zeuren. Maar… Hij verzint het zelf vanuit een intrinsieke motivatie.

Hoe werkt het

Het gebeurt bijna altijd. Jij zegt A, de ander zegt automatisch B (of Z) als het maar tegengesteld is. Op één of andere manier willen we altijd het tegenovergestelde vinden. Bijvoorbeeld: Karel is toch wel een enorm goede gozer! Nou… zegt mijn gesprekspartner dan; Hij doet toch wel erg vaak dit of dat verkeerd! Alsof we altijd en alleen maar op discussies en welles nietes spelletjes zitten te wachten.
Stel dat ik zeg: Die Karel is toch ook wel een enorme prutser! Dan zal mijn gesprekspartner waarschijnlijk zeggen dat het best meevalt en dat het een hartstikke goede gozer is. Want rechtsom willen we het tegengestelde bewijzen, linksom doen we dat natuurlijk ook.
Hoe werkt het met problemen of geklaag? Geef jij een goede oplossing dan zegt je gesprekspartner waarschijnlijk dat het vast en zeker geen oplossing is of dat het zelfs onmogelijk is. Zeg jij het tegenovergestelde en laat je weten dat hij zijn probleem nooit op moet lossen, dan wil hij het waarschijnlijk ineens heel graag wel oplossen.

Oefen ook eens op jezelf

Je moet jezelf er misschien even toe dwingen, maar ik beloof je dat het werkt. Zit je bijvoorbeeld net als ik in een stressvolle opdracht? Bedenk dan gewoon eens wat er goed aan is en waarom je het NIET moet veranderen. In mijn geval:

  • Ik hoor er nu echt bij (ik ben ook ‘one of the guys’) want iedereen klaagt hierover. Wie wil er nu een buitenbeentje zijn.
  • Het help ook in de begripsvorming naar die mensen toe. Ik weet nu precies hoe het voelt. Voorheen deed ik alsof 🙂
  • Daarnaast heeft mijn vriendin eindelijk weer eens de kans om mij te helpen, daar wordt zij echt blij van. Dat wil ik haar toch niet ontnemen? Ik geef een ander de kans een ‘held’ te zijn!
  • En… Ik krijg er zelfs lichamelijke klachten van (ik verbijt me zo erg dat mijn tanden er zeer van doen) en dat is buitengewoon gunstig voor mijn tandarts. Ik heb zelfs foto’s laten maken.

Wat leverde het me op? Een zuinige lach op mijn gezicht (het is echt niet makkelijk) maar ook een heel klein beetje relativering dat ik gelijk in mijn lijf voelde. En nadat ik het met een humorvolle vriendin had besproken werd het nog beter!