Praatjes vullen geen gaatjes

Gepubliceerd: 2 juni 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Sommigen lijken begaafd anderen verzinnen er zoveel omheen dat je gek van het geklets wordt… Wat moet je toch met deze kletsmajoren.

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

De kletsmajoors

Je hebt praatjesmakers en je hebt praatjesmakers. De ene draait je een rad voor ogen met mooie woorden. Woorden die te goed zijn om te geloven. De ander gebruikt zoveel tekst dat het je begint te duizelen. Hoeveel zijwegen kun je inslaan… of… Hoe mooi kun je praten? Even is het leuk maar dan…. Zoooooo vermoeiend!!!

De eerste kletsmajoor is (lijkt) begaafd, ze zetten zichzelf graag in de spotlight, hebben geen hulp nodig en lijken precies te weten hoe het zit. Totdat je dieper op de stof ingaat of vragen gaat stellen. Dan kan hij boos worden en doen alsof je zijn tijd verdoet en jij dit echt zelf moet weten. Of hij gaat zich gedragen als de ‘tweede praatjesmaker’. De tweede kletsmajoor gedraagt zich als een domme filosoof. Als hij praat vraag je je af of hij het wel snapt. Eerst denk je misschien: “jeetje hij heeft erover nagedacht…”. Totdat hij 37 zijwegen inslaat en uiteindelijk tot de conclusie komt dat het universum invloed heeft gehad op een wetenschapper die tijdens het slaapwandelen een formule heeft opgeschreven waarmee hij heeft ontdekt wat het juiste vaccin is voor bijvoorbeeld Covid19.

Wat hebben deze twee kletsmajoors gemeen? Ze hebben helaas maar zeer oppervlakkige kennis van hetgeen ze vertellen. Ze hebben een klok horen luiden, maar geen enkel idee waar de klepel hangt.

In de val lokken?

Op enig moment heb je door dat je met zo’n kletsmajoor zit opgescheept. Wat een toestand! Tragisch! Dus ga je proberen hem te ontmaskeren. Nou… dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuis komen. Deze mensen hebben hun leven gewijd aan het vertellen van mooie, geloofwaardige verhalen. Ze zijn een specialist in dat vakgebied… Jij komt net kijken, dus wees niet te verbaasd als hun verhaal toch beter klinkt waardoor jij alsnog aan het kortste eind trekt.

Lukt het je wel dan blijft er vooral een vervelende sfeer achter. Maar hij zal het niet afleren. Het is tenslotte het enige wat hij echt goed kan.

Waarom doen ze het?

In deze alinea val ik altijd een beetje in de herhaling. Vroeger….. toen is het mis gegaan. Te weinig aandacht. Ze moesten daar waarschijnlijk extra hun best voor doen,. Of alleen bij echt uitzonderlijke resultaten werden ze beloond… En zo leert deze persoon dat hij moet overdrijven en kennis en kunde moet veinzen.

Lekker belangrijk

Dat zal allemaal wel, maar wat kun jij er nu aan doen? Stel dat je ze in je omgeving hebt, zorg dan dat je niet aan hun lippen komt te hangen en erger nog, meegezogen wordt in hun onkunde. Je zou hun tekortkomingen kunnen negeren en ze motiveren toch iets goeds te presteren. Misschien wordt het resultaat iets minder, maar daar moet je dan maar genoegen mee nemen. Helaas lukt dit alleen als je een goed contact met hen krijgt. En daar moet jij heel hard aan werken.

Je kunt ook onafhankelijk blijven en niet met ze meegaan. Willen zij dat je meedoet? Dan wil jij je tijd liever ergens anders aan besteden. Andere redenen kunnen zijn:

  • dat voelt niet goed,
  • mijn gevoel zegt me iets anders te doen,
  • iets zegt me dit niet te doen enz.

Argumenten met vage redenen. Daar kan niemand iets tegenin brengen

Maar wat kun met humor en uitdaging doen?

Doe eens gek en maak eens plezier. Vooral als ze in hun valkuil schieten. Dus als ze boos worden omdat jij doorvraagt of enorm filosofisch gaan kletsen.

Eerst maar eens de zeer begaafd lijkende kletser. Als zij boos worden, dan gedragen zij zich als een koning of een god (hierover komt later nog een uitgebreider artikel). Je zou bijna aan jezelf gaan twijfelen. Doe dat niet, maar wordt wel een extreme onderdaan… Dat betekent dat je toegeeft dat je enorm dom bent en inderdaad van toeten nog blazen weet. Maar vooral hoe je het in je hoofd haalde om deze almachtige god met jouw onkunde lastig te vallen. Geen gemakkelijke opgave want je moet het wel uitdagend en extreem doen. Want je wil hen een spiegel voorhouden die aangeeft hoe fout hun gedrag is en dat jij deze vragen terecht mag stellen.

De tweede kletskous die alles erbij haalt is iets makkelijker. Alles wat je hoeft te doen is een nog grotere filosoof te worden. Ja ja, daar moet je misschien even over nadenken, maar dat geeft niet. Verzin thuis allerlei (onzin) redenen waarom… sla vele zijwegen in en praat met veel omwegen.

Bijvoorbeeld het verspreiden van het Corona virus… Als ik het heb weet ik zeker dat het via de mobiele telefoon naar de satelliet in de ruimte gaat die het vervolgens over brengt naar degene die ik bel!!! Mijn broer heeft dat namelijk aan den lijve ondervonden, en een filmpje op Facebook beaamde dat sommige mensen het op onverklaarbaar wijze hebben gekregen… Hier kan ik nog een tijdje over uitweiden, maar de rest mogen jullie zelf verzinnen.

Stel dat je dit durft? Verwacht niet direct wonderen. Misschien komen die pas een paar weken later, misschien nooit, maar jij heb tenminste plezier gehad. Je bent creatief geweest en je hebt je jezelf niet laten blokkeren doordat je boos of gefrustreerd werd.

Veel plezier ermee!

Ik hoop dat jullie en je naasten allemaal nog gezond zijn en wellicht zien we elkaar na de zomer weer als ook wij weer aan de slag gaan met trainingen. Maar dan alsof je achter je bureau naar een collega achter een ander bureau praat!