Schijnheiligen

Gepubliceerd: 6 oktober 2020
Door: Erica Risiglione

Blog

Schijnheiligen, stoor jij je er ook zo aan? Maar wat kun je ermee?

We hebben er allemaal mee te maken; mensen die een beetje raar zijn, mensen die heel raar zijn, mensen die rete irritant zijn, mensen die je leven zuur maken of mensen die jouw leven zelfs onmogelijk maken. Het liefst zou je ze compleet ontwijken, maar als dat dan echt niet kan dan wil je misschien wel wat tips om met ze om te gaan.

Je hebt ze in vele soorten en maten. De schijnheiligen. Ook wel hypocrieten of huichelaars. Ze zijn eigenlijk gewoon nep. Ze beweren het één maar doen het ander. Ze veroordelen makkelijk het optreden of gedrag van anderen maar zijn zelf het slechtste voorbeeld dat je maar kunt hebben. We kunnen wel onderscheid maken tussen degenen die schijnheilig doen en degenen die het van nature zijn.

Waarom doen ze het?

Waarom doen mensen schijnheilig? Omdat ze zich mooier voor willen doen dan ze zijn en ze willen in het gevlei komen (zoals dat zo mooi heet). Het is namelijk wel de bedoeling dat jij ze vervolgens heel goed, positief en aardig gaat behandelen. Het zijn pochende aandachttrekkers en het is de bedoeling dat jij je bij hun (en hun mening) aansluit en daar commitment aan geeft. Kortom, ze willen gewoon indruk maken.

Er zijn dus ook mensen van nature hypocriet en schijnheilig zijn. Dat zijn de oplichters en leugenaars. Die zou ik compleet vermijden. Zodoende dat we in dit artikel met name ingaan op degenen die het (af en toe) doen.

Lekker belangrijk

Ja, lekker belangrijk dat zij in het gevlei willen komen. Maar wat kun je hier nu mee? Ze doen het allemaal uit eigenbelang. Ze willen indruk maken, ze pochen! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het totaal te negeren, het met een vertrouwenspersoon of leidinggevende bespreekbaar te maken als het in je werksituatie plaatsvindt, je focussen op de mensen die het niet doen en daar aansluiting bij vinden… echter… een goede schijnheilige stopt niet snel met roddelen, aandacht trekken of bekritiseren. Hij blijft mooie verhalen ophangen maar houdt het ook bij woorden. Daden zijn er meestal niet.

Ze hebben wel veel respect voor mensen met macht. Dus misschien kun je ervoor zorgen dat jij in een beter blaadje komt te staan bij die ene ‘machtspersoon’ dan de schijnheilige en kun je op die manier onder zijn schijnheiligheid uitkomen. Houd er dan wel rekening mee dat waarschijnlijk een ander de klos wordt.

Wat kun je met humor en uitdaging doen?

Als je met humor en uitdaging de ander wilt aanpakken kun je eigenlijk niet anders dan heel actief met ze meepraten. Maar wel met een lach op je gezicht en zo absurd mogelijk. Uiteindelijk heb je wel het doel wat realiteit in de ander te krijgen.

Afgelopen weken was milieuactiviste Greta onderwerp van spot en huichelarij. Ik weet niet of je het hebt gezien op social media. Maar ze blunderde nogal tijdens een persconferentie. En uiteraard is dat voer voor vele schijnheiligen. In het geval van Greta zou je dus kunnen zeggen dat het inderdaad belachelijk is dat zo’n meisje van 17 haar woord niet klaar voor dergelijk pershaaien. Je maakt het groot en absurd. Met een grote lach op je gezicht ben je het in woorden volkomen eens met de schijnheilige, echter je intentie moet anders zijn. En dat moet tussen de regels door wel gehoord worden. Daarom zou je het feit dat ze 17 is erin kunnen gooien, omdat je hoopt dat de ander dan ook bedenkt dat 17 misschien nog wel wat jong is.

Het kan ook zijn dat jij het onderwerp bent van de schijnheilige. Dat hij pocht en indruk wil maken over jouw rug. Dan kun je de situatie voor jezelf proberen te relativeren. Wat is er zo mooi aan dat het jou overkomt (let op, dat hoeft niet waar te zijn. Ook hier ga je de absurditeit opzoeken). Kun je iets met zelfspot in de vorm van; “Ik ben tenslotte ook al oud (hoor bijna bij de fossielen) dus natuurlijk weet die jonge schijnheilige het allemaal beter”.

Je doel is een beetje om je eigen opmerkingen grinniken. Alsof het niet over jou gaat, maar over iemand anders. Je zult merken dat dat relativeert en dat de lading er een beetje vanaf gaat.

Lachen in plaats van serieus nemen

Probeer het maar eens, lachen om jezelf. Jezelf en dus de situatie minder serieus nemen. Doe het in je hoofd (daarmee train je gelijk je mentale energie om optimistischer en positiever te zijn) of spreek het uit naar mensen om je heen die je wel vertrouwt. Met andere woorden, klaag er niet over naar anderen, maar maak er een grap over naar anderen.

Wil jij ook wat meer lef hebben, je creativiteit meer de vrije loop laten en op communicatief vlak uit je comfortzone komen? Meld je dan aan voor de (life) training op woensdag 25 november in Amersfoort