Valentijn; ga teleurstelling ongenuanceerd en met zelfspot te lijf!

Gepubliceerd: 14 februari 2015
Door: Erica Risiglione

De Toekomstbus ongenuanceerdValentijn de dag van de liefde… Vaak horen wij mensen zeggen… daar doen wij niet meer aan… alleen maar commercie. Maar vaak horen wij ook… toch jammer dat hij (want het zijn meestal vrouwen) niets voor mij heeft gedaan. We vinden het tenslotte wel erg leuk om verrast te worden. En dan met de nadruk op “verrast”, want als wij vrouwen het zelf moeten aandragen is het natuurlijk niet echt.

Uiteraard gaat dit niet alleen over Valentijnsdag. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer momenten te noemen waarop jouw partner, familielid, vriend, collega of kennis teleurgesteld is in jou. Onze normale reactie is dan vaak verdedigend. Ja maar ik dacht dat we er niet aan deden… ja sorry ik was druk door mijn zieke collega… ja maar, jij was toch helemaal niet thuis… ja maar jij houdt toch helemaal niet van de dierentuin… enz. enz. enz. Ongetwijfeld allemaal verdedigingen die kloppen, maar schijnbaar toch niet voldoen.

Vervolgens gaan we de situatie nog erger maken door nog meer toelichting te geven. Namelijk; we willen dat de ander ons begrijpt. Het eindresultaat is meestal niet beter. Vaak krijg je op enig moment te horen… Laat ook maar!!! Jij hebt je dan uit de naad gewerkt om het goed te maken en door deze opmerking weet je gewoon dat je het helemaal niet goed hebt gedaan. Erger nog, jij voelt je er zelfs nog slechter bij!

Van onattent naar hork

Dat kun je allemaal voorkomen. Zelfspot met humor en uitdaging is de oplossing. Word jij uitgemaakt voor onattent of onaardig, dan kaats je de bal met humor terug. Je trekt het ‘boetekleed’ aan en laat weten dat jij inderdaad een enorme hork bent die nooit iets voor een ander over heeft.. Je bent zelfs verbaasd dat de ander überhaupt nog met jou wil samenleven. Word jij uitgemaakt voor gemeen of oneerlijk dan weet jij de ander te vertellen dat je inderdaad een ongelooflijk monster bent dat inderdaad nooit rekening met een ander houdt. Wedden dat er verbazing op het gezicht van de ander komt? En voor je het weet zegt die persoon ook nog dat het zo erg nu ook weer niet is…

Samenvattend

De uitvergroting van jouw gedrag is belangrijk. Jezelf een hork of een monster noemen geeft gelijk een duidelijk beeld. De zin erna, waarin je ongenuanceerd zegt dat je inderdaad ook nooit iets goed doet is ook belangrijk. Woorden als nooit, niemand, altijd en nooit roepen vrijwel altijd een nuancering door de ander op. Ook je intonatie en non-verbale communicatie zijn belangrijk. Je wilt namelijk wel geloofwaardig overkomen ondanks dat je het niet meent. Kijk daarvoor ook eens naar ons filmpje op facebook.