verrassen en verfrissend

Gepubliceerd: 2 september 2019
Door: Erica Risiglione

Blog

Communiceren met humor en uitdaging is verrassend en verfrissend voor alle partijen. Probeer het maar eens en geniet van het effect.

Hoe leuk kan het zijn als mensen je aankijken en denken: “wat zegt hij nu??? of hahaha, zo had ik het nog nooit bekeken of potverdikkie; hij heeft wel gelijk!”. Dat kan je dus maar zo overkomen als je humor en uitdaging gebruikt. En neem van mij aan, je gesprekspartner vindt het geweldig. Tenslotte krijgen we bijna altijd hetzelfde (sociaal wenselijke) antwoord, dus hoe verfrissend is het als jij spontaan iets anders zegt.

Lachsalvo

Als ik het over verrassend en verfrissend heb moet ik altijd terugdenken aan de dame die gestrest de sportschool binnen kwam hollen met de tekst: zoooo druk, thuis druk, op het werk druk, alleen maar druk! Mijn antwoord hierop was: “Maar dan heb je wel structuur in je leven!”. Haar reactie was geweldig… Een lachsalvo! Dit had ze niet verwacht en het lachen deed haar direct goed. Dat vertelde ze me ook; dit had ze net even nodig.

Humor en uitdaging

Dat zijn de ingrediënten die verrassend en verfrissend zijn. In het voorbeeld hierboven benoemde ik het voordeel van het probleem. Wat je in de tekst niet leest is dat ik het vooral ook met een grote lach op mijn gezicht vertelde en op een grappende toon. Het is namelijk de toon die de muziek maakt en je non-verbale communicatie die uitstraalt dat je het niet meent.

Verrassend en verfrissend zijn ook de uitdagende opmerkingen waarbij je de ezel aan zijn staart trekt om hem vooruit te laten lopen. Met andere woorden, stel dat iemand zegt: ik houd niet van peren… dan zeggen wij niet: Joh, ze zijn hartstikke lekker zoet… nee wij zeggen liever behoorlijk overdreven en dramatisch dat peren inderdaad ontzettend vies zijn. Dat doen we ook op de werkvloer. Als iemand bijvoorbeeld klaagt over zijn baas of collega, dan beamen wij dat vol overgave en bij voorkeur met een behoorlijke dosis drama.

De techniek

Je trekt dus de ezel aan zijn staart. Je doet iets tegengestelds. Hij verwacht dat je hem aan zijn hoofdstel trekt en hij zet zich schrap, maar jij trekt hem keihard aan zijn staart…

Je merkt misschien wel dat mensen vaak de negatieve kant van een situatie benoemen. Vervolgens geef jij een positieve tegenhanger, waarna zij de negatieve kant nog een beetje meer kunnen benadrukken. Een welles nietes spelletje. Iemand zegt bijvoorbeeld: “Mijn collega loopt de hele dag te zeuren en zeveren. Ach zeg jij dan… dat valt toch best mee? Gisteren deed ie nog leuk…. Dan zegt hij weer: Echt niet! Ik heb hem nog nooit leuk horen doen.. enz enz.” Hoe verrassend zou het zijn als je gelijk zou zeggen: Inderdaad, die collega heeft ook nog nooooooit 1 positief ding gezegd! Dat we daar nog mee samen kunnen en willen werken!”

En dan is het pas echt effectief als je het met een twinkeling in je ogen zegt. Het effect hangt af van HOE je het zegt. De ander moet merken dat je het niet meent.

Het resultaat is vaak dat die ander dan toch toegeeft dat ie inderdaad wat overdrijft. Of hij zegt niets, gaat naar huis en bedenkt zich dat hij wel erg zwart-wit over die collega praat. Moet hij een volgende keer toch minder doen.

Leren?

Communiceren met humor en uitdaging kun je leren. Lijkt je dat wat? Kom dan naar onze ‘praktijkdag’ in november.